«Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης... τον Ιούλιο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης... τον Ιούλιο»

Εφικτή χαρακτηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών οι αναλυτές, προειδοποιώντας ωστόσο πως μπορεί να απαιτηθούν έως και… μήνες για την οριστικοποίησή της.

«Οι αναλυτές εκτιμούν πως λύση για το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί, όμως μπορεί να απαιτηθούν μήνες, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τη μεταβλητότητα για τα ευρωπαϊκά assets», σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον και στις συζητήσεις που γίνονται για την Ελλάδα, στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Στο Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως εκείνη την ημέρα μπορεί να ξεκινήσει ένας πολιτικός διάλογος για το θέμα αυτό, με στόχο να υπάρξει συμφωνία ως το Μάιο», εκτιμά ο αναλυτής της Eurasia Group, Mujtaba Rahman.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s προβλέπουν πως είναι εφικτός ένας συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ασφαλιστικό ως τα τέλη Απριλίου, εξέλιξη η οποία θα σημάνει και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τους ίδιους, κρίσιμο στοιχείο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί η άρση των capital controls.

Συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών πριν τις 20 Ιουλίου – ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 2,3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ – προβλέπει με τη σειρά του και ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch.

«Οι αποφάσεις για την Ελλάδα μπορεί να καθυστερήσουν ως τον Ιούλιο, λόγω του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση ή μη της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο», επισημαίνουν οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider