Ο χρυσός «λάμπει» ξανά εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο χρυσός «λάμπει» ξανά εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης

Η αστάθεια που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά και η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο χρυσός κερδίζει και πάλι την παλιά του «λάμψη». Και ενώ μετοχές και πετρέλαιο καταρρέουν, ο χρυσός επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι όταν υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί, χρηματοπιστωτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία, ανεβαίνει κατακόρυφα. Από την αρχή του έτους, τα συμβόλαια του χρυσού καταγράφουν άνοδο 16% ενώ οι ονομαστικές μετοχές στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές χάνουν την αξία τους (ο CAC 40 κατέγραψε ζημιές 4% από την αρχή της χρονιάς και το ιαπωνικό χρηματιστήριο 14%).

Και είναι φυσικό ο χρυσός να κερδίζει έδαφος σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούν τα αρνητικά επιτόκια (στην Ευρώπη, την Ιαπωνία κλπ). Ακόμη, στις ΗΠΑ, η Fed ανακοίνωσε ότι θα προβεί σταδιακά σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων , κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις για το δολάριο και αυτόματα θετική επίδραση στο χρυσό.

Υπό τέτοιες συνθήκες, είναι καλό να γνωρίζει κανείς με ποιόν τρόπο πρέπει να επενδύσει. Μπορεί να αγοράσει ράβδους χρυσού όπως έκανε ο Ναπολέων στις τράπεζες αλλά σε αυτή την περίπτωση βαρύνεται με έξοδα ασφάλισης και φύλαξης σε θυρίδα, όπως αναφέρει ο François de Lassus, διευθυντής της εταιρείας επενδύσεων CPOR. Μια ακόμη εναλλακτική είναι να επενδύσει κανείς σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα όπως είναι τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού.

Έτσι για τα χαρτοφυλάκια άνω των 100.000 και 200.000 ευρώ συστήνονται τοποθετήσεις σε παράγωγα εμπορευμάτων, όπως ο χρυσός και το ασήμι.

Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν σημαντικές ποσότητες χρυσού και η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες ωθεί προς τα πάνω την τιμή του χρυσού. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοείται ότι η τιμή του χρυσού κινείται σε αντίθετη τροχιά σε σχέση με την τιμή του δολαρίου. Έτσι, ένα ισχυρό δολάριο κρατά σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του χρυσού ενώ ένα αδύναμο δολάριο, ανεβάζει την αξία του χρυσού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να επενδύουν και να εμπορεύονται σε δολάρια, όταν το δολάριο είναι ισχυρό. Αντίθετα, σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και όταν το δολάριο είναι αδύναμο , οι άνθρωποι προτιμούν να επενδύουν σε χρυσό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider