120 δόσεις: Θετικά και αρνητικά της νέας ρύθμισης για τις οφειλές στην εφορία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
120 δόσεις: Θετικά και αρνητικά της νέας ρύθμισης για τις οφειλές στην εφορία
Όλες οι βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα εξόφλησης σε έως 120 δόσεις, με εξαίρεση όσους έχουν καταδικαστεί για φορολογικές παραβάσεις ή λαθρεμπόριο.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση που παρουσίασαν χθες σε κοινή συνέντευξη ο υπουργός Οικονομιών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η ρύθμιση εμπεριέχει θετικά, αλλά και αρνητικά. Όλες οι βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα εξόφλησης σε έως 120 δόσεις, με εξαίρεση όσους έχουν καταδικαστεί για φορολογικές παραβάσεις ή λαθρεμπόριο. Για όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αυτόματα ανοίγει ο δρόμος των 120 δόσεων χωρίς άλλους περιορισμούς, παρά μόνο το γεγονός ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Για υψηλότερα εισοδήματα το μέγιστο πλήθος των δόσεων διαμορφώνεται σε συνάρτηση με την εφαρμογή προοδευτικών συντελεστών ικανότητας ετήσιας αποπληρωμής, με το ύψος του χρέους και τον αριθμό των τέκνων. Έτσι, για παράδειγμα, ένα φυσικό πρόσωπο με δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ και οφειλή 3.600 ευρώ δικαιούται το μάξιμουμ των δόσεων (120 δόσεις με 30 ευρώ), ενώ εάν ο ίδιος φορολογούμενος έχει εισόδημα 13.000 ευρώ και χρέος 3.000 ευρώ, το πλήθος των δόσεων περιορίζεται σε 100. Στα 30.000 ευρώ εισόδημα με οφειλή 6.000 ευρώ, οι δόσεις είναι 51 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά ή 60 εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί.

Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή και για «επαναρρύθμιση» όσων οφειλών εξοφλούνται ή έχουν ενταχθεί σε άλλες ενεργές ρυθμίσεις, ενώ ειδικά για οφειλές έως 3.000 ευρώ και εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, δεν επιβάλλονται προσαυξήσεις στη διάρκεια της νέας ρύθμισης.

Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους κερδίζουν διαγραφή προσαυξήσεων (100%), ενώ διαγραφή προσαυξήσεων κλιμακωτά προβλέπεται και για όσους επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν στον οποίο θα τους κατατάσσει το ηλεκτρονικό σύστημα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων σχεδιάζεται να ανοίξει για τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαΐου και στις 16 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα (εφόσον ψηφιστούν οι διατάξεις εντός της εβδομάδας), οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 28 Ιουνίου 2019 και όσο τηρείται η ρύθμιση προβλέπεται αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα η ρύθμιση θέτει «κόφτη» στο πλήθος των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία για όσους έχουν δηλώσει πραγματικά εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα τα οποία λαμβάνονται υπόψη είναι τα δηλωθέντα και όχι τα τεκμαρτά, ενώ το γεγονός της απουσίας περιουσιακών κριτηρίων και κριτηρίων καταθέσεων διαμορφώνει ένα τοπίο στο οποίο όχι απλώς δεν εξαιρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά απλώς τιμωρούνται με λιγότερες δόσεις όσοι δήλωσαν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.

Την ίδια αντιμετώπιση επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών και για τις επιχειρήσεις, για τις οποίες ο μέγιστος αριθμός δόσεων κυμαίνεται από 18 έως 30, ανάλογα με το εάν η φορολογική υποχρέωση συνδέεται με τακτικούς φόρους (εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) ή έκτακτη αιτία (όπως ο φόρος κληρονομιάς).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider