Υπουργείο Οικονομικών: Θα αυξηθούν οι δαπάνες σε Υγεία και Παιδεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπουργείο Οικονομικών: Θα αυξηθούν οι δαπάνες σε Υγεία και Παιδεία
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας. 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν δημοσίευματα περί μείωσης των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κατανομή είναι ενδεικτική, και το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας.

Οπως αναφέρουν οι παράγοντες του υπουργείου:

«Nα κάνουν υπομονή έως την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Έως τότε μπορούν να εξασκήσουν τα μαθηματικά τους… διότι η υποτιθέμενη μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία είναι στην πραγματικότητα αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ για την υγεία και πάνω από 400 εκατ. ευρώ στην παιδεία. Απλά, η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ».

  • Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπεβλήθη φαίνεται ότι με την παρούσα κατάσταση - χωρίς αλλαγή πολιτικής - θα υπερκαλύπτονταν για κάθε έτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Συγκεκριμένα, ο δημοσιονομικός χώρος (δηλ. η υπερκάλυψη του στόχου) εκτιμάται σε 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 0,4% το 2020, 0,6% το 2021 και 1,1% το 2022.
  • Η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια και πλέον συμμετέχει ως κανονικό κράτος -μέλος της ΕΕ στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Μία από αυτές τις διαδικασίες είναι η υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας όπου παρουσιάζεται η δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια - όπως αντίστοιχα γίνεται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
  • Οι λεπτομέρειες της κατανομής του δημοσιονομικού χώρου - τi δηλαδή θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας και τi στην αύξηση των δαπανών - θα καθοριστεί με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής τις επόμενες εβδομάδες. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η κατανομή είναι ενδεικτική, όπου το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας.
  • Αυτή την ενδεικτική κατανομή έσπευσαν να αξιοποιήσουν – ανεπιτυχώς – διάφορα μέσα ενημέρωσης κάνοντας λόγο για μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider