O ESM εκταμίευσε 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
O ESM εκταμίευσε 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
Χθες Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έδωσε το «πράσινο φως» στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Στην εκταμίευση 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ESM, ενεργώντας ως εκπρόσωπος των χωρών μελών της Ευρωζώνης, μεταβίβασε το ποσό των 644,42 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί την πρώτη δόση από τα κέρδη που αποκόμισαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που διέθεταν στα χαρτοφυλάκιά τους (SMP/ANFA), κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έδωσε το «πράσινο φως» στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε την αναστολή αύξησης του επιτοκίου που προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με τον EFSF ύψους 103 εκατ. ευρώ που κανονικά θα κατέβαλε η Ελλάδα για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2018.

Το ΔΣ του EFSF αποφάσισε, επίσης, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019, να μειώσει στο μηδενικό το περιθώριο 2% που διαφορετικά θα έπρεπε να καταβληθεί για ορισμένα δάνεια του Ταμείου. Αυτό θα εξοικονομήσει 226 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας που σχετίζεται με αυτές τις αποφάσεις θα ανέλθει σε 329 εκατ. ευρώ.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην χρεώσει το περιθώριο επιτοκίου δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον EFSF / ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα ενισχύσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει επίσης την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της », δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider