Ζήτημα ημερών το πακέτο παροχών από τη κυβέρνηση - Τι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζήτημα ημερών το πακέτο παροχών από τη κυβέρνηση - Τι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας
Να δημιουργήσει θετικό κλίμα ενόψει και των Ευροεκλογών επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει παροχές και φοροελαφρύνσεις αξιοποιώντας το υπερπλεόνασμα του 2018

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη για την ανακοίνωση ενός νέου πακέτου θετικών μέτρων βρίσκεται η κυβέρνηση. Το νέο πακέτο θα έχει σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς θα ανακοινωθεί λίγες εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το θετικό της αφήγημα για την πορεία της οικονομίας.

Έκτακτες παροχές με τη μορφή ενός νέου κοινωνικού μερίσματος, αλλά και μόνιμα μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη αλλά και το «ψαλίδισμα» των φορολογικών συντελεστών βρίσκονται στη φαρέτρα της κυβέρνησης και αναμένεται να αποκαλυφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται εντός των επομένων ωρών να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ούτως ώστε να «κλειδώσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες του πακέτου.

Με όπλο το υπερπλεόνασμα του 2018, το οποίο έφτασε το 4,4% του ΑΕΠ αλλά και την εκτίμηση ότι το αντίστοιχο υπερπλεόνασμα φέτος θα ξεπεράσει το 4%, η κυβέρνηση αναμένεται να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παροχές που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και αυτή τη φορά εκτιμάται πως θα αφορούν κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία και εκλογικά δείχνει να ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή το ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αμβλύνει τις αντιδράσεις όσων είδαν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται τα τελευταία χρόνια αλλά και να ενισχύσει την εικόνα της κανονικότητας στην οικονομία και της οριστικής εξόδου από την κρίση.

Επιπλέον, με το πακέτο αυτό των παροχών και ελαφρύνσεων η κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, καθώς η συζήτηση αυτόματα θα περιστραφεί γύρω από αυτό και τις επιπτώσεις του στην οικονομία. Και αυτό γιατί ήδη ο ΣΕΒ έχει εκφράσει έντονο αντίλογο, τασσόμενος κατά των προεκλογικών παροχών ενώ στη λογική «Ευκλείδη δώστα όλα» αντιτίθενται και οι Θεσμοί, οι οποίοι φοβούνται δημοσιονομική εκτροπή.

Θα ρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το πακέτο αυτό των παροχών «τρέχει» και η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή, σε συνδυασμό με τον νέο Νόμο Κατσέλη που ψηφίστηκε πρόσφατα φιλοδοξεί να δώσει μια «ανάσα» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, στο μακροοικονομικό μέτωπο, η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε μια ακόμη έξοδο στις αγορές, αξιοποιώντας τη θετική οικονομική συγκυρία αλλά και την πτώση των spreads των ελληνικών ομολόγων. Έτσι, πιθανότατα πριν τις Ευρωεκλογές η Ελλάδα θα εκδώσει τριετές ομόλογο με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, ούτως ώστε να κλείσει την καμπύλη των επιτοκίων (έχει εκδώσει ήδη 5ετές και 10ετές) αλλά και να καλύψει τις δανειακές ανάγκες για φέτος.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά

Με αυτά τα δεδομένα, επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι πριν τις Ευρωεκλογές να έχει καλύψει όλα τα ανοικτά μέτωπα της οικονομίας, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει λυμένα τα χέρια του για οποιοδήποτε ενδεχόμενοι. Και αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο των εθνικών εκλογών θα ληφθούν το βράδυ των Ευρωεκλογών και αφού αποτυπωθεί στην κάλπη το αποτέλεσμα.

Έτσι, είτε προκριθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο είτε εν τέλει ο πρωθυπουργός επιλέξει να εξαντλήσει την τετραετία, επιδίωξή του είναι να έχει ήδη δημιουργήσει το κλίμα εκείνο στην οικονομία που θα του επιτρέψει να υλοποιήσει τη στρατηγική του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider