Με άρωμα Ελλάδας το σημερινό EuroWorking Group

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με άρωμα Ελλάδας το σημερινό EuroWorking Group
Tο EuroWorking Group θα δρομολογήσει τα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους και την εκταμίευση της δόσης των 973 εκατ. ευρώ.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, οι παροχές που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση προεκλογικά, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ αναμένεται να εξετασθούν στο σημερινό EuroWorking Group.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 και τις ανακοινώσεις της Eurostat και αναμένεται να παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη βάση του υπερ- πλεονάσματος του 1,1 δισ. ευρώ, που εκτιμά πως έχει στη διάθεσή της. Ανάμεσα στα μέτρα που θα ήθελε να εφαρμόσει η Αθήνα είναι η αντιστροφή της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που κανονικά είναι νομοθετημένο να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως θεωρεί πως τα υπερπλεονάσματα επιτυγχάνονται συστηματικά σε μεγάλο βαθμό μέσω της περικοπής των δημόσιων επενδύσεων, αλλά και μέσα από τη δημιουργία νέων ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες.

Παράλληλα, το EuroWorking Group θα ενημερωθεί για το ότι η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Μετά την υποβολή του αιτήματος στον ESM θα απαιτηθούν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, αλλά και απόφαση από το συμβούλιο Διοικητών του ESM.

Με την εξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,7 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν επιτόκιο 5,1%, θα αντικατασταθεί ένα βραχυπρόθεσμο χρέος που έχει υψηλά επιτόκια, με ένα μεσοπρόθεσμο χρέος με χαμηλότερα επιτόκια, δημιουργώντας έτσι και τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο.

Τέλος, το EuroWorking Group θα δρομολογήσει τα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους και την εκταμίευση της δόσης των 973 εκατ. ευρώ, που αποφάσισε το Eurogroup του Βουκουρεστίου.

Δεδομένου ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης για τη δόση των 973 εκατ. ευρώ, απομένουν οι εγκρίσεις από τα διοικητικά συμβούλια ESM και EFSF, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές παρεμβάσεις.

Από τη δόση των 973 εκατ. ευρώ, τα 644 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή των κερδών που επέφεραν στις κεντρικές τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα, ενώ τα υπόλοιπα 339 εκατ. ευρώ αφορούν στην αναστολή αύξησης του επιτοκίου που προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδος με τον EFSF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider