Τσουχτερά πρόστιμα και «μπλόκο» από το ΓΕΜΗ για όσους δεν δημοσιεύουν 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσουχτερά πρόστιμα και «μπλόκο» από το ΓΕΜΗ για όσους δεν δημοσιεύουν 
Τα πρόστιμα μπορούν να φθάνουν και τα 100.000 ευρώ, ενώ σήμερα το ανώτατο όριο είναι 10.000 ευρώ.

Τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν και τα 100.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις δημοσίευσης προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο Γενικό Εμπορικό Μητρώο που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας. Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για όσες εταιρείες δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς δύο ετών δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ΓΕΜΗ.

Αν δεν αλλάξει κάτι μετά τη διαβούλευση με το νομοσχέδιο το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί δεκαπλασιάζεται από τα 10.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 100.000 ευρώ. Αν μάλιστα μια επιχείρηση κληθεί να πληρώσει πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε μια τριετία, τότε αυτό διπλασιάζεται και αν γίνει και τρίτη φορά τριπλασιάζεται. Τα κριτήρια επιβολής, το ύψος του προστίμου ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, και κάθε άλλο σχετικό θέμα θα καθοριστούν αργότερα με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ακόμη, με πράξη της αρμόδιας Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., τίθενται σε κατάσταση αναστολής καταχωρίσεων, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αίτησης τρίτου που έχει έννομο συμφέρον, όσες εταιρείες:

α) για δύο συνεχή έτη δεν τηρούν τις υποχρεώσεις δημοσίευσης πράξεων στο Γ.Ε.ΜΗ.
β) δύο έτη μετά την θέση για οποιονδήποτε λόγο σε διαδικασία εκκαθάρισης δεν έχουν προβεί σε δημοσίευση ισολογισμού έναρξης εκκαθάρισης
γ) έχουν αναστολή ΑΦΜ.

Με αυτό τον τρόπο, δεν επιτρέπεται σε εταιρείες που δεν τηρούν βασικούς κανόνες διαφάνειας να συνεχίσουν να αναπτύσσουν δραστηριότητα με έννομες συνέπειες (και να καταχωρούν τις σχετικές πράξεις στο ΓΕΜΗ). Κατ’ επέκταση, αποτρέπεται ο κίνδυνος διόγκωσης προβλημάτων που οφείλονται σε αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές.

Μέτρα για την γραφειοκρατία

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η παροχή όλων των υπηρεσιών που συνδέονται με το ΓΕΜΗ συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, στα Επιμελητήρια. Στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας με την ενοποίηση της διαδικασίας ελέγχου των πράξεων σε ένα σημείο της διοίκησης.

Ακόμη θεσπίζεται η υποχρέωση διαλειτουργικότητας με άλλα εθνικά μητρώα, με ιδιαίτερη έμφαση στην διασύνδεση με το TAXIS, προκειμένου να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από την υποχρέωση υποβολής παρεμφερών δηλώσεων με τα ίδια ή παρεμφερή στοιχεία σε περισσότερες κρατικές υπηρεσίες.

Πρόβλεπεται αυστηρό χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας και η υλοποίηση της εμπορικής δημοσιότητας από τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ. Στόχος η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider