Ανάλυση της Rothschild για τα κόκκινα δάνεια κατέθεσε η ΤτΕ στο ΥΠΟΙΚ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάλυση της Rothschild για τα κόκκινα δάνεια κατέθεσε η ΤτΕ στο ΥΠΟΙΚ
Το προτεινόμενο σχήμα προβλέπει τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Ανάλυση του οίκου Rothschild, η οποία υποστηρίζει πως το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι συμβατό με το σύστημα εγγυήσεων (Asset Protection Scheme) που εξετάζει η κυβέρνηση, έχει στα χέρια του εδώ και μια εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ανάλυση του οίκου Rothschild καταρτίσθηκε μετά από αίτημα της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος και αποσκοπεί στο να δείξει πως το σχήμα που προτείνει η ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια είναι συμπληρωματικό και όχι ανταγωνιστικό του Asset Protection Scheme.

Προς το παρόν η ανάλυση της Rothschild τελεί υπό την αξιολόγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, η οποία και θα κάνει την τελική εισήγηση στην ηγεσία του υπουργείου για το εάν η πρόταση της ΤτΕ μπορεί να προχωρήσει.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια επικεντρώνεται στη χρήση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (Deffered Tax Credits) των τραπεζών στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) που προσομοιάζει σε μια «κακή» τράπεζα (Asset Management Company).

Το προτεινόμενο σχήμα προβλέπει τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, που είναι εγγεγραμμένο στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε SPVs. Τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στην καθαρή λογιστική αξία (μετά από προβλέψεις). Το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταβιβαστεί θα αντιστοιχεί σε κάλυψη πρόσθετων ζημιών, ώστε οι αποτιμήσεις των εν λόγω δανείων να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς.

Εν συνεχεία, νομοθετική ρύθμιση θα ορίζει ότι η μεταβιβαζόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση των Εταιρειών Ειδικού Σκοπού έναντι του Ελληνικού Δημοσίου με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής (σύμφωνα με τη διάρκεια της συναλλαγής). Για την κάλυψη του τιμήματος της μεταβίβασης, οι Εταιρείες Ειδικού Σκοπού θα προχωρήσουν σε έκδοση τιτλοποίησης που θα περιλαμβάνει τρεις τάξεις ομολογιακών τίτλων: υψηλής (senior), μεσαίας (mezzanine) και μειωμένης εξασφάλισης (subordinated junior/equity).

Η αποτίμηση των δανείων που θα μεταβιβαστούν θα ανατεθεί σε ανεξάρτητους τρίτους φορείς, ενώ την τελική δομή της συναλλαγής θα καθορίσουν οι συντονιστές της τιτλοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Τη διαχείριση του σχήματος θα αναλάβουν αποκλειστικά εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Η ΤτΕ προτείνει στα SPVs να μεταβιβαστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, δηλαδή το σύνολο των καταγγελμένων δανείων, μαζί με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Αυτή η πρόταση είναι προβληματική, διότι δημιουργεί άμεσο κεφαλαιακό άνοιγμα στις τράπεζες, καθώς τους αφαιρεί μέρος του Deffered Tax Credit που έχουν αναγνωρίσει ως κεφάλαιο. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι πως το Ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με το σύνολο της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταφερθεί στα οχήματα ειδικού σκοπού και θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider