Προεκλογικά παιχνίδια με το αφορολόγητο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προεκλογικά παιχνίδια με το αφορολόγητο
Η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει πως δεν θα μειώσει το αφορολόγητο, αλλά δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία για την αλλαγή του νόμου, καθώς κάτι τέτοιο θα συναντούσε την αντίδραση της ευρωζώνης.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ξεκαθάρισε χθες πως το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο ίδιος και οι υπουργοί του δεν λαμβάνουν πρωτοβουλίες για την κατάργηση της νομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου.

Δεχόμενος προ τριημέρου επίμονες ερωτήσεις για το θέμα από Έλληνες ανταποκριτές στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως, όπως και στην περυσινή Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ το 2018 είχε πει πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, το ίδιο υποστηρίζει και εφέτος για τη μείωση του αφορολόγητου.

Αν και ερωτήθηκε για το εάν το ζήτημα της μη μείωσης του αφορολογήτου ορίου θα τεθεί στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα στις 6,7 και 8 Μάιου, αλλά και για το εάν θα υπάρξει σχετική πρόνοια για τη μη μείωση του αφορολογήτου στο νέο Μεσοπρόθεσμο 2020- 2023, ο υπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του.

«Δεν είναι της ώρας. Όταν έρθει η ώρα του θα ασχοληθούμε με αυτό», ανέφερε , δίχως να δώσει ένα στίγμα για το εάν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει προεκλογικά τη μη μείωση του αφορολογήτου.

Ωστόσο, θέλοντας να δείξει πως υπάρχει χώρος διαπραγμάτευσης για το ζήτημα υποστήριξε πως από τους θεσμούς μόνο ο ESM και το ΔΝΤ ζητούν τη μείωση του αφορολογήτου, δείχνοντας έτσι πως ΕΕ και ΕΚΤ δεν έχουν την ίδια θέση.

Πάντως, πηγές της ευρωζώνης με τις οποίες επικοινώνησε το insider.gr δεν επιβεβαίωσαν τη σχετική ερμηνεία και ξεκαθάρισαν πως η ευρωζώνη «έχει κοινή θέση για το ζήτημα».

Να σημειωθεί πως με τα σημερινά δεδομένα το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα μειωθεί σε επτά μήνες από τώρα κατά 2.386 - 2.295 ευρώ, ήτοι από τα επίπεδα των 8.636,36 - 9.545,45 ευρώ θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 6.250 - 7.250 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Από τα 8.636,36 ευρώ στα 6.250 ευρώ για τους άγαμους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.
  • Από τα 8.863,63 ευρώ στα 6.500 ευρώ για τους άγαμους ή τους έγγαμους με ένα προστατευόμενο τέκνο.
  • Από τα 9.090,91 ευρώ στα 6.750 ευρώ για τους άγαμους ή τους έγγαμους με δύο προστατευόμενα τέκνα.
  • Από 9.545,45 ευρώ στα 7.250 ευρώ για τους άγαμους ή τους έγγαμους με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider