Πώς θα μειωθούν οι εισφορές και θα δημιουργηθεί πυλώνας αποταμίευσης για τη σύνταξη - Οι προτάσεις ΙΟΒΕ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα μειωθούν οι εισφορές και θα δημιουργηθεί πυλώνας αποταμίευσης για τη σύνταξη - Οι προτάσεις ΙΟΒΕ
Το σχέδιο της «Νέας επικουρικής» παρουσίασε το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο ημερίδας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Το σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κύριας ασφάλισης στο 20% και τη θέσπιση υποχρεωτικού χαρακτήρα αφορολόγητης εισφοράς 6% (που θα επιμερίζονται 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη) προκειμένου να ξεκινήσει από το 2020 η «Νέα επικουρική», παρουσίασε το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο ημερίδας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Στην ημερίδα με τίτλο «Συντάξεις και Ανάπτυξη» παρουσιάστηκε η μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία και δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποταμίευσης για τη σύνταξη.

Η μελέτη ποσοτικοποιεί το δημοσιονομικό κόστος μετάβασης της πρότασης και εκτιμά τα οφέλη από την εφαρμογή της πρότασης για την οικονομική δραστηριότητα.

Η προτεινόμενη μείωση των εισφορών ενισχύει τα κίνητρα για απασχόληση, αυξάνοντας τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας κατά περίπου 100.000 άτομα.

Σε συνδυασμό με ενίσχυση των επενδύσεων του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα, το πραγματικό ετήσιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξάνεται έως και 7 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο για τα επόμενα 40 χρόνια.

Το δημοσιονομικό κόστος της νέας πρότασης μειώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την μελέτη, η Νέα επικουρική οδηγεί σε σωρευτική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 8,2 δισ. ευρώ την πρώτη 5ετία, η οποία αυξάνεται σε 13,5 δισ. ευρώ σε περίπτωση εγχώριας επένδυσης του 75% των νέων αποταμιεύσεων.

Το ΙΟΒΕ αναγνωρίζει τις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν την περίοδο 2010-2018 προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος, ωστόσο επισημαίνει πως οι διαδοχικές μειώσεις των παροχών κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύστημα και μείωσαν τα κίνητρα εισφοράς, ενώ δημιουργήθηκε νομικός κίνδυνος από επικείμενες δικαστικές αποφάσεις για ανατροπή των περικοπών.

«Το σχέδιο τεμαχισμού της κοινωνικής ασφάλισης που προβάλλουν οι εκπρόσωποι του παλαιού πολιτικού συστήματος μαζί με διάφορους φορείς οδηγεί είτε σε παραγωγή νέων ελλειμμάτων του δημοσίου (εφόσον το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα αναλάβει ο προϋπολογισμός), είτε σε νέες περικοπές συντάξεων. Παράγει δηλαδή νέα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα» τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

«Θέλουμε να εμπλέξουμε τις ασφαλιστικές εταιρείες στον 2ο πυλώνα ασφάλισης» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως στόχος της παράταξής του δεν είναι η κατάργηση του ΕΦΚΑ αλλά η μείωση του ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους και εργοδότες.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στην παρέμβασή του ανέφερε ότι «η ενίσχυση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη».

Τόνισε, επίσης, ότι τα οφέλη ενός κεφαλοποιητικού συστήματος θα είναι πολλαπλάσια για τους εργαζόμενους και την οικονομία. «Είναι αναγκαία η λειτουργία του δεύτερου και τρίτου πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση), με κεφαλοποιητική βάση και φορολογικά κίνητρα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου».

«Σε βάθος χρόνου πρέπει να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός κοινωνικής ασφάλισης, με καθαρά αποταμιευτικό χαρακτήρα, χωρίς τα ρίσκα που συνδέονται με την κρατική ανάμιξη, και βέβαια, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους εργασίας. Πρώτο βήμα, όμως είναι η μείωση του σημερινού, υψηλού, μη μισθολογικού κόστους που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider