Στην Ουάσινγκτον μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Ουάσινγκτον μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις

Στην Ουάσινγκτον μεταφέρεται από την Πέμπτη το «θέατρο των επιχειρήσεων» μεταξυ των πιστωτών της Ελλάδος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και μία πρώτη συμφωνία για το Χρέος.

Στην Αμερικανική πρωτεύουσα μεταβαίνουν σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble καθώς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi οι οποίοι αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Διαπραγματευτικά η Κυβέρνηση αφήνοντας ανοικτή την αξιολόγηση επιχειρησε να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση επι αμερικανικού εδάφους. Ωστόσο μετά και την χθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Hollande τα περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανύπαρκτα καθώς το μήνυμα που έλαβε η Κυβέρνηση ήταν σαφές : «Πολιτική λύση για το κλείσιμο της αξιολόγησης αποκλείεται, και η όλη διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση των συμφωνηθέντων το περασμένο καλοκαίρι».

Αναπόφευκτα οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν κυριως στις προτάσεις που κομίζει η κάθε πλευρά για την ελάφρυνση του Χρέους. Στόχος είναι ν΄ανοίξει η σχετική διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας ελάφρυσνης που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να μετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Η Ευρωπαϊκή πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για το χρέος «εφοδιασμένη με τις προτάσεις του ΔΝΤ». Συγκεκριμένα αναμένεται να προταθεί ένα πλαφόν 2% στο επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων για την περίοδο 2023-2033. Ο ESM έχει προτείνει μικρή επιμήκυνση των δανείων που έχει χορηγήσε και επισημαίνει πως οι επόμενες δύο δεκαετίες (2023-2043) είναι οι πλέον προβληματικές, καθώς τότε οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να είναι πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Για τη συγκεκριμένη περίοδο προτείνεται να γίνει η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ένα ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος όταν το ΑΕΠ της αυξάνεται και λιγότερο όταν το ΑΕΠ της μειώνεται. Στο πακέτο της λύσης περιλαμβάνεται ακόμη και η ιδέα της επέκτασης του του «παγώματος» των πληρωμών τόκων για άλλα δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των χρεών της έως το 2022.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι λύσεις που προτείνονται είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας καθώς ό,τι «γλιτώνει» η Ελλάδα από το 2033 θα πρέπει να το πληρώνει σε ισόποσες δόσεις από το 2044 και μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider