Μητράκος: Τα ελληνικά ομόλογα ξανά ελκυστικά για τους επενδυτές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητράκος: Τα ελληνικά ομόλογα ξανά ελκυστικά για τους επενδυτές
Από τις συζητήσεις με διεθνείς επενδυτές προέκυψε ότι οι ελληνικοί τίτλοι παρέχουν πλέον ελκυστικές αποδόσεις με σχετικά περιορισμένο κίνδυνο.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στις συναντήσεις που είχε η ομάδα της Τράπεζας της Ελλάδος, με θεσμικούς φορείς και επενδυτές στα πλαίσια των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής αυτής, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος είναι σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζονται πλέον από τους συνομιλητές μας οι αξιόλογες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη και κυρίως οι θετικές προοπτικές της. Παρά την ελαφρά επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της ευρωζώνης, η ελληνική οικονομία φαίνεται να αποκτά το δικό της ξεχωριστό δυναμισμό, ως αποτέλεσμα κυρίως των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει, της αποκατάστασης των δημοσιονομικών ανισορροπιών και της σημαντικής εξωστρέφειας που έχει σταδιακά καταγράψει με τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών και του μεριδίου της στο διεθνές εμπόριο. Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τους τελευταίους μήνες στην σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και στο αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητράκος από τις συζητήσεις με διεθνείς επενδυτές προέκυψε ότι οι ελληνικοί τίτλοι παρέχουν πλέον ελκυστικές αποδόσεις με σχετικά περιορισμένο κίνδυνο καθώς η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι έχει διασφαλιστεί και οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι αισιόδοξες. Από την άλλη πλευρά η διαθέσιμη ρευστότητα διεθνώς για επενδυτικούς προορισμούς με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται πλέον από τους συνομιλητές μας, συνέχισε ο κ. Μητράκος, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας μας με την επιστροφή των καταθέσεων, την αποκατάσταση της ρευστότητας, τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την διατραπεζική αγορά, τον περιορισμό της εξάρτησής τους από την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, αλλά και την επιταχυνόμενη πρόοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρίμηνα στην διαχείριση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η στοχοθεσία που έχει πλέον τεθεί από τις εμπορικές τράπεζες για την αποτελεσματική διαχείριση των δανείων αυτών έως το τέλος του 2021, είναι αισιόδοξη αλλά ταυτόχρονα εφικτή, καθώς πλέον το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλουν τόσο η σταθεροποίηση και η πιθανή ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όσο και η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων η οποία θα βελτιώσει τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων και συνεπώς τις τιμές τυχόν μεταπώλησης χαρτοφυλακίων επισφαλών δανείων.

Τέλος, ως θετική εξέλιξη στα πλαίσια των πρόσφατων συζητήσεων που έγιναν στην Ουάσιγκτον καταγράφεται και η αποδοχή από όλες τις πλευρές του ελληνικού αιτήματος για την μερική πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider