Στην Ουάσιγκτον η «ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης χρέους»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Ουάσιγκτον η «ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης χρέους»

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει η «ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης χρέους» συνοδεύοντας τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Ουάσιγκτον και θα παραμείνει στην αμερικανική πρωτεύουσα έως την Κυριακή. Τον συνοδεύουν η Έλενα Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέας του υπουργείου, ο πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Θοδωρής Μιχόπουλος, ο Στέλιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και ο Αμερικανοκορεάτης Γκλεν Κιμ.

Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας σχετίζεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση για το θέμα του χρέους. Η Ελλάδα θα ζητήσει στην Ουάσιγκτον να κλειδώσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα προτείνει στους δανειστές να υπάρξει ετήσιο πλαφόν για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να αφορά στις αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων και το 7% αποπληρωμές εντόκων γραμματίων.

Πρέπει να σημειωθεί πως η αλλαγή των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια από το πρώτο και δεύτερο πρόγραμμα με σταθερά επιτόκια, θα μείωνε την καθαρή παρούσα αξία του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και θα συνεπαγόταν μερικώς «κούρεμα».

Σε κάθε περίπτωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει πλούσιο πρόγραμμα αύριο Παρασκευή, καθώς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζακ Λιού, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Η συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, ήτοι στις 2 το πρωί του Σαββάτου και σε αυτή θα παρίσταται και ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Να σημειωθεί ότι στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται από χτες ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκη αρμόδιος υφυπουργός για έργα ΕΣΠΑ, Α. Χαρίτσης προκειμένου να έχουν συναντήσεις με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας για ναπτυξιακά προγράμματα που ήδη τρέχουν στην Ελλάδα αλλά και για πιθανές νέες συνεργασίες.

Στην Ουάσιγκτον και ο ΓΓΔΕ, Γ. Πιτσιλής

Στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον θα μετάσχει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Ο επικεφαλής της ελληνικής φορολογικής διοίκησης θα έχει διαβουλεύσεις με στελέχη του ΔΝΤ για θέματα που σχετίζονται με τη φορολογική συμμόρφωση και επιμέρους ζητήματα του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Πιτσιλής στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να συναντηθεί και με στελέχη του ΟΟΣΑ, για θέματα που άπτονται της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών.

Σημειώνεται πως με αφορμή τα Panama Papers στην Ουάσιγκτον θα υπάρχουν πολλές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις για το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ δήλωσε χθες πως «η απαίτηση για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διαφάνεια στο μέτωπο της φορολογίας πρέπει να γίνει συστηματική και καθολική»

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως το ΔΝΤ θα συνεργάζεται με τον ΟΟΣΑ, με την Παγκόσμια Τράπεζα και με τα Ηνωμένα Έθνη, για να βεβαιωθεί ότι η εν λόγω διαδικασία εφαρμόζεται και θα τεθεί σε εφαρμογή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider