BofA Merrill Lynch: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για τα χειρότερα – Τι θα κάνει με τα επιτόκια

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA Merrill Lynch: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για τα χειρότερα – Τι θα κάνει με τα επιτόκια
Το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας προβλέπει πως, εάν σταθεροποιηθούν οι δείκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του 2019.

«Ποτέ μη λες ποτέ» είναι το λακωνικό μεν, συνοπτικό δε, σχόλιο της Bank of America Merrill Lynch για την αίσθηση που της άφησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ, που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη, διατήρησε αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα τα επιτόκια, ενώ ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε πως χάνει momentum η ευρωπαϊκή οικονομία, ζητώντας μάλιστα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για τα χειρότερα», εκτιμούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε έκθεσή τους με διακριτικό τίτλο «ECB review: never say never».

Οι ίδιοι μάλιστα παραθέτουν τέσσερα σημεία που χρήζουν προσοχής από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ:

- Η ΕΚΤ ελπίζει για το καλύτερο αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο.

- Η ΕΚΤ επαναξιολογεί το νέο πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (TLTROs), λαμβάνοντας υπόψη το «κανάλι μεταφοράς» της νομισματικής πολιτικής, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας.

Η απόφαση της ΕΚΤ για επαναξιολόγηση του νέου TLTRO ανοίγει την πόρτα, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, για ένα πιο «γενναιόδωρο» πρόγραμμα.

- Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει το σύνολο των «όπλων» που διαθέτει στο οπλοστάσιό της, κάτι το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων της.

- Οι κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και τον Ιούνιο.

Το βασικό σενάριο

Το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας προβλέπει πως, εάν σταθεροποιηθούν οι δείκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του 2019. Ωστόσο, οι πιθανότητες για την υλοποίηση του σεναρίου ολοένα και μειώνονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider