Εντατικότερη μείωση των «κόκκινων» δάνειων στην Ευρωζώνη ζητά το ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντατικότερη μείωση των «κόκκινων» δάνειων στην Ευρωζώνη ζητά το ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν αναγνώρισε πως οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών είναι πλέον υψηλότεροι στην Ευρωζώνη.

Το μήνυμα πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τραπεζών της Ευρωζώνης, έστειλε σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν παρουσιάζοντας την έκθεση του Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report) στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού.

Ο Άντριαν αναγνώρισε πως οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών είναι πλέον υψηλότεροι στην Ευρωζώνη, επεσήμανε ωστόσο πως ενδεχόμενες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να οδηγήσουν ορισμένες τράπεζες, αλλά και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες σε κεφαλαιακές ζημίες.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων του ΔΝΤ τόνισε πως πρέπει να επιδιώκεται αποκατάσταση τόσο των τραπεζικών ισολογισμών όσο και των δημοσίων οικονομικών. «Απαιτείται βαθμιαία δημοσιονομική προσαρμογή για τη μείωση των αυξημένων κινδύνων, βάσει πολιτικών που θα υποστηρίξουν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη», ανέφερε.

Να σημειωθεί πως στην έκθεση του ΔΝΤ που τιτλοφορείται «Ευπάθειες σε ένα ώριμο πιστωτικό κύκλο» υπάρχει αναφορά και σε ευρήματα που έχουν προκύψει από την έρευνα του Ταμείου για την Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μια αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κατά 100 μονάδες βάσης θα μπορούσε να μειώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider