IOBE: Δραματικές εξελίξεις σε περίπτωση ρήξης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
IOBE: Δραματικές εξελίξεις σε περίπτωση ρήξης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αναλυτές για τις βαριές επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη καθυστέρηση της αξιολόγησης ειδικά τώρα που διαφαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη αναβολή στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Σε περίπτωση ρήξης ή μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, προειδοποιεί το ΙΟΒΕ, σημειώνοντας ότι πρώτη φορά βρίσκεται η οικονομία σε τόσο οριακή κατάσταση με ελέγχους κεφαλαίων και μη ομαλή λειτουργία των τραπεζών επί εννέα μήνες.

Το ΙΟΒΕ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη και φαίνεται πως επιζητεί για άλλη μια φορά πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στην κρίση της ελληνικής οικονομίας έχουν σε μεγάλο βαθμό αυτονομηθεί από τα λοιπά προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, σχολίασε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της τριμηνιαίας Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία.

Με προβλήματα όπως η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit η Ελλάδα δεν θεωρείται ότι αποτελεί αξιόλογο συστημικό κίνδυνο για την Ευρώπη. «Η απόφαση και η ευθύνη για την κατεύθυνση της χώρας θα πρέπει να αναζητηθεί αποκλειστικά στο εσωτερικό», τόνισε ο κ. Βέττας.

Ύφεση 1% και ανεργία 25,2% το 2016

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και φέτος με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να υποχωρεί κατά 1% μετά από συρρίκνωση 0,3% πέρυσι, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

«Υπάρχει η λογική προσδοκία ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει θετική ανάπτυξη, αλλά σε ένα βαθμό μόνο θα μπορέσει να σβήσει την ύφεση η οποία θα είναι βαθύτερη από το 2015, γύρω στο 1%», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ.

«Το ΔΝΤ προβλέπει 0,6% ύφεση φέτος. Εμείς νομίζουμε ότι θα είναι λίγο χειρότερη», είπε. «Όσο δεν μεταρρυθμίζεται η ελληνική οικονομία, τόσο απομακρύνεται η ημερομηνία λήξης της ελληνικής κρίσης».

Η αναμενόμενη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, με δεδομένο ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση από τους δανειστές, θα μπορούσε να καλλιεργήσει το έδαφος για μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2017, πρόσθεσε ο Βέττας.

Τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα επηρεάσουν αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση και την απασχόληση στο λιανεμπόριο και την εστίαση ανέφερε το ΙΟΒΕ, παρά την προβλεπόμενη νέα άνοδο του τουρισμού.

Το ΙΟΒΕ τόνισε ότι η ανάκαμψη των επενδύσεων είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη ολόκληρης της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider