Στις χώρες υψηλού πολιτικού ρίσκου η Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις χώρες υψηλού πολιτικού ρίσκου η Ελλάδα

Στις χώρες που είναι ευάλωτες σε ενδεχόμενους πολιτικούς κινδύνους κατατάσσει την Ελλάδα το τμήμα δημοσιονομικών του ΔΝΤ στην έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

«Ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα (political gridlock) μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων, ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 σε μια σειρά χωρών, περιλαμβανομένων ανεπτυγμένων οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά η οποία τιτλοφορείται «Αναλαμβάνουμε τώρα δράση, ενεργούμε από κοινού» εμπεριέχει στοιχεία για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα έως το 2015, κάτι που γεννά ερωτήματα δεδομένου ότι το προσχέδιο Μνημονίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, το οποίο δημοσιοποίησε χθες το Reuters αναφέρει πως η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια του Σκάι και της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον Κατερίνα Σώκου για το γιατί η έκθεση του Ταμείου δεν υιοθέτησε τα στοιχεία που απεκάλυψε χθες το Reuters ο Vitor Gaspar επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών του ΔΝΤ είπε πως δεν γνωρίζει τα στοιχεία του Reuters και δεν μπορεί να τα σχολιάσει.

«Το γεγονός ότι δεν έχουμε δημοσιοποιήσει στοιχεία της Ελλάδος στην έκθεση σχετίζεται με το ότι θέλουμε να προφυλάξουμε την ακεραιότητα της εν εξελίξει διαδικασίας (σ.σ. αξιολόγησης)», είπε και επανέλαβε πως στην περίπτωση της Ελλάδος υπάρχουν δύο πυλώνες που πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση χρέους και πως στο τέλος της ημέρας τα νούμερα θα πρέπει να βγαίνουν.

Ο ίδιος είπε πως οι χαμηλότερες (σ.σ. πιο απαισιόδοξες) εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη γίνονται με γνώμονα να είναι ρεαλιστικότερες.

Η έκθεση τοποθετεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 στο 4,2% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,6% του ΑΕΠ, το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015 και το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεονάσματα στο 2,3% του ΑΕΠ. Για τα δημόσια έσοδα αναφέρει πως διαμορφώθηκαν στο 45,8% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά πως οι δημοσιές δαπάνες ήταν στο 50% του ΑΕΠ. Τέλος, τοποθετεί το δημόσιο χρέος το 2015 στο 178,4% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider