Calleja (EE): Η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες μέσα από την Κυκλική Οικονομία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Calleja (EE): Η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες μέσα από την Κυκλική Οικονομία
«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εδώ είναι η αρχή του παντός», δήλωσε αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Calleja.

Ενθαρρυντικά μηνύματα προκειμένου να επιταχύνει η Ελλάδα τη μετάβασή της στην Κυκλική Οικονομία απέστειλε ο Daniel Calleja, Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας την Δευτέρα στο 1ο Forum Κυκλικής Οικονομίας.

Το forum αποτέλεσε την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια στην Ελλάδα προκειμένου να τοποθετηθούν φορείς από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναδειχθούν τα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις και την οικονομία από το συγκεκριμένο μοντέλο.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εδώ είναι η αρχή του παντός. Στη χώρα αυτή που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των πολιτισμών στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Calleja σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες από την Κυκλική Οικονομία. Πρέπει να υποστηρίξουμε την προσπάθεια της κυβέρνηση».

Όπως τόνισε, μέσω της Κυκλικής Οικονομίας, στον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κλάδο εξοικονομούνται περί τα 600 δις. ευρώ το χρόνο ενώ αυξάνεται ο κύκλος των εργασιών των επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο που πρότεινε η ΕΕ το 2015 και στα 54 μέτρα που περιλαμβάνει, σημείωσε ότι οι στρατηγικές αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (πλαστικά, δευτερογενείς πρώτες ύλες κλπ) και ότι δεν αφορούν μόνο στα απόβλητα. «Οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες σε πολλούς τομείς όπως είναι η καινοτομία, οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι μεταφορές», επεσήμανε ενώ τόνισε ότι ο τουρισμός, η υφαντουργία, ο κλάδος των τροφίμων και τα καταναλωτικά αγαθά σχετίζονται άμεσα με αυτό το μοντέλο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε θέματα ανακύκλωσης, υπάρχουν πολλές χωματερές. Οι πόλεις της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσουν τα απορρίμματα σαν έναν πόρο. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε εργοστάσια ανακύκλωσης. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τέτοια έργα και χρηματοδοτεί με 80 εκατ. ευρώ τις καινοτομίες στον τομέα αυτό», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider