Πιτσιόρλας: Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο ενισχύσεων στη βιομηχανία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιτσιόρλας: Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο ενισχύσεων στη βιομηχανία
Στην ενσωμάτωση του μοντέλου κυκλικής οικονομίας στην ανάπτυξη αναφέρθηκε ο κ. Πιτσιόρλας.

Στο χαμένο χρόνο κατά την οκταετία της ύφεσης (2010-2018) για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αστέριος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο 1ο Forum Κυκλικής Οικονομίας το οποίο διοργανώνεται την Δευτέρα και την Τρίτη στην Αίγλη Ζαππείου.

«Αυτά τα οκτώ χρόνια είχαμε άλλες προτεραιότητες και μείναμε πίσω. Το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε είναι η αντίληψη που έχουμε ως λαός και ως οικονομία για τα πράγματα», σημείωσε ενώ αναφερόμενος στις επιχειρήσεις ανέφερε ότι: «πρέπει να εμπεδώσουμε ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι βάρος αλλά μπορεί να προσφέρει τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αυτό απέχει πολύ από την κρατούσα αντίληψη. Μέχρι τώρα αντιμετωπίζαμε την ανάγκη αυτή ως βάρος. Ως κυβέρνηση, μας ασκείται έντονη κριτική όταν προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα που να διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να περάσει σε όλη την ελληνική κοινωνία αυτό το καινούριο μοντέλο οικονομίας. Και αν δεν κινηθούμε, θα μείνουμε στο περιθώριο».

Ο κ. Πιτσιόρλας κατέδειξε την ανάγκη καταγραφής και αντιμετώπισης των θεσμικών εμποδίων για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να δούμε ότι έχουμε μια πολύ βαριά θεσμική και νομική κληρονομιά που δημιουργεί πολλά εμπόδια. Πρέπει να οργανώσουμε τον έλεγχο του θεσμικού πλαισίου και να εντοπίσουμε όλα τα εμπόδια. Για παράδειγμα τα βιοκαύσιμα δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να πουληθούν στην ενεργειακή αγορά, ούτε ότι το βιομεθάνιο θα μπορέσει να μπει στο δίκτυο (αγροτικής παραγωγής)».

Η αλλαγή θα επέλθει αρχικά με πρωτοβουλία των μεγάλων επιχειρήσεων και μετά θα ακολουθήσουν οι μικρές, όπως εκτιμά ο κ. Πιτσιόρλας ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εμπόδια που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο ως προς τις περιφερειακές ενισχύσεις και τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται.

«Έχουμε ετοιμάσει δύο δράσεις μεγάλες για τις υποδομές και δουλεύουμε στον τομέα των προτύπων σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πρέπει να εξετάσουμε τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, νομίζω ότι και τα βιομηχανικά/επαγγελματικά πάρκα πρέπει να αποτελέσουν τους φορείς κυκλικής οικονομίας. Αυτό πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει και προβλήματα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων διαμορφώνεται με κριτήριο το κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο για την Ελλάδα αποτελεί εμπόδιο. Στην Αττική έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων και αποβλήτων και η περιοχή δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί όπως πρέπει. Τα κριτήρια πρέπει να διαφοροποιηθούν», σημείωσε.

Τα θετικά παραδείγματα θα πρέπει να προέλθουν σε πρώτη φάση από τις μεγάλες επιχειρήσεις και κατόπιν από τις μικρομεσαίες, εκτιμά ο κ. Πιτσιόρλας ενώ αναφερόμενος στον τρόπο που ενισχύονται οι μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με το παρελθόν (κρατικές ενισχύσεις) , τόνισε ότι: «Οι μεγάλες επιχειρήσεις όμως μπορούν να ενισχυθούν. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στον τομέα αυτό (τι είδους επιχειρήσεις επιδοτούνται και πώς επεμβαίνει το κράτος σε αυτό). Πρέπει να βρούμε τρόπο να ενισχύσουμε τη βιομηχανία σε αυτή τη μετάβαση. Με το ισχύον καθεστώς δεν μπορούμε να την ενισχύσουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider