Δραγασάκης: Η χρηματοδότηση και οι πολιτικές για την Κυκλική Οικονομία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δραγασάκης: Η χρηματοδότηση και οι πολιτικές για την Κυκλική Οικονομία
Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την κυκλική οικονομία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας την Δευτέρα στο 1ο Forum Κυκλικής Οικονομίας.

«Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα ξεκινάμε από μία αρνητική αφετηρία. Πριν από την κρίση είχαμε ένα παραγωγικό υπόδειγμα εξαρτημένο από εισαγωγές, δανεισμό, κατανάλωση, και ένα μοντέλο χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Το κράτος και οι ιδιώτες έπρεπε να πάρουν περισσότερα δάνεια. Επρόκειτο για «μία κρίση σε αναμονή.Το μοντέλο αυτό δεν ήταν βιώσιμο», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Η περίοδος της κρίσης δεν ευνόησε την ανάπτυξη τέτοιων στρατηγικών και όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας, «η χρεωκοπία που ζήσαμε είχε βαρύτατες συνέπειες. Σήμερα, μετά από την επιτροπεία, μπορούμε να αναλάβουμε δεσμεύσεις. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε πολλά πράγματα αν δεν διασφαλίσουμε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κυβέρνηση, φορείς, επιχειρήσεις, τοπικές κοινωνίες). Απαιτείται κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο αλλά η υλοποίησή του εξαρτάται από το τι θα κάνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι μέχρι το 2015 δεν υπήρχαν ούτε η πολιτική βούληση ούτε οι θεσμικές δυνατότητες για αυτή την μετάβαση.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πτυχές της Κυκλικής Οικονομίας τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα αλλά είναι βαθύτατα πολιτικό διότι μιλούμε για τη ζωή μας. Μας φέρνει αντιμέτωπους με το ερώτημα της ανάπτυξης».

Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη είναι η δημιουργία εθνικής στρατηγικής, η οπόια είναι εναρμονισμένη με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί, η εθνική στρατηγική για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, οι πράσινες συμβάσεις και η στρατηγική για τη βαλκανική ανάπτυξη και τη συνεργασία με τις άλλες χώρες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση αυτών των στόχων αλλά έχουν ήδη ληφθεί κάποιες πρόνοιες όπως είναι η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία ολοκληρώνεται ενώ κατέδειξε την ανάγκη ύπαρξης πιο στοχευμένων προγραμμάτων. Όσον αφορά στο μελλοντικό σχεδιασμό, αυτός περιλαμβάνει τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 (ΕΣΠΑ), «αλλά το 2019 είναι κρίσιμος χρόνος. Σημασία έχει να ανοίξει μια συζήτηση για το τι προτεραιότητες θέλουμε να έχουμε ώστε η δεκαετία 2020-2030 να γίνει η δεκαετία του μεγάλου μετασχηματισμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider