Εκπέμπουν «SOS» οι οικονομολόγοι: Στα πρόθυρα της ύφεσης η Ευρωζώνη, κυβερνήσεις ξυπνήστε…

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκπέμπουν «SOS» οι οικονομολόγοι: Στα πρόθυρα της ύφεσης η Ευρωζώνη, κυβερνήσεις ξυπνήστε…
«Η ΕΚΤ έχει επιτελέσει θαυμάσιο έργο, αλλά δεν μπορεί να σηκώνει όλο το βάρος μόνη της. Τώρα πρέπει να δράσουν οι κυβερνήσεις», υποστηρίζει μεγάλος αριθμός οικονομολόγων που μίλησε στο Bloomberg.

«Σήμα κινδύνου» για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης στέλνουν οι οικονομολόγοι, εκφράζοντας την ανάγκη για άμεση πολιτική δράση, με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη και να ελαφρυνθεί «από τα βάρη» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λίμνη Κόμο στην Ιταλία, οι οικονομολόγοι, που έδωσαν το παρών, εξέφρασαν την ανάγκη να στείλουν μήνυμα στους ηγέτες να αναλάβουν δράση, γιατί η ΕΚΤ «δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της το βάρος της δράσης για την Ευρωζώνη».

«Την ώρα που τα σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από τη γερμανική και την ιταλική οικονομία, η υπομονή των οικονομολόγων για τη διαρκή αδράνεια που σημειώνεται σε επίπεδο ηγετών, τείνει να… εξαντληθεί», γράφει το Bloomberg.

«Η ΕΚΤ έχει επιτελέσει ένα θαυμάσιο έργο. Έχει ήδη σώσει μια φορά το ευρώ, από τότε κάνει ό,τι μπορεί για να το θωρακίσει. Τώρα όμως είναι η σειρά των αρχών να δράσουν. Τώρα χρειάζεται δράση σε δημοσιονομική και διαρθρωτικό επίπεδο», δηλώνει ο Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη «ως τον αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας» τους τελευταίους μήνες.

Η πορεία, άλλωστε, της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε σε τροχιά επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η επιβράδυνση όμως είναι πολύ πιο σοβαρή στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη», προειδοποιεί, με τη σειρά του, ο Nouriel Roubini, επικεφαλής της Roubini Macro Associates. «Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης», προσθέτει.

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια σε άνευ προηγουμένου χαμηλά επίπεδα, ενώ έθεσε σε εφαρμογή αλλεπάλληλα προγράμματα Ποσοτικής Χαλάρωσης, για να σταθεροποιήσει την πορεία της οικονομίας.

«Η ΕΚΤ και ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, έκαναν καλά τη δουλειά τους. Τώρα όμως είναι ανάγκη να δράσουν οι αρχές που διαθέτουν, άλλωστε, περισσότερα όπλα στο οπλοστάσιό τους. Η ανάγκη για άμεση δράση είναι πιο επείγουσα από ποτέ», δηλώνει ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να ξυπνήσουν», διαμηνύει ο Jacob Frenkel, πρόεδρος της JP Morgan. «Από την κρίση και μετά, ‘κάνουν παιχνίδι’ μόνο οι κεντρικές τράπεζες. Έχουν σηκώσει περισσότερο βάρος από εκείνο που τους αναλογεί», εξηγεί.

«Χρειάζονται επενδύσεις. Ακόμη περισσότερες επενδύσεις», συμπληρώνει ο Μπουν του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider