Κατρούγκαλος: Κάτω του 10% των συντάξεων θα θιγεί από το νέο ασφαλιστικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατρούγκαλος: Κάτω του 10% των συντάξεων θα θιγεί από το νέο ασφαλιστικό

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία του εισοδήματος σχεδόν του 90% των συνταξιούχων μετέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε πως «ποσοστό λιγότερο από 10% των συνταξιούχων θα θιγεί από το νέο ασφαλιστικό. Προστατεύουμε το εισόδημα του 90% των συνταξιούχων».

Ο υπουργός Εργασίας κατέστησε σαφές πως «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υποχωρήσεις και περικοπές συντάξεων, καθώς η κυβέρνηση υπερκαλύπτει τους μνημονιακούς στόχους».

Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε πως οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές. Δεσμευόμαστε, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, για την «απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018. Οι κύριες συντάξεις μάλιστα θα αρχίσουν να αυξάνονται μετά το 2018». Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως η εθνική σύνταξη έχει διασφαλιστεί στα 384 ευρώ, ενώ δεσμεύθηκε πως «καμία επικουρική σύνταξη μικρού ή μικρομεσαίου δεν πρόκειται να μειωθεί».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ανακριβές ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να υπάρξει συμφωνία.

Συνεχίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ήταν αναγκαία γιατί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι στρεβλό.

Όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από δύο βασικές αρχές:

Την ισονομία μεταξύ μισθωτών και αυτό-απασχολούμενων

Την κοινωνική δικαιοσύνη

Η λογική της αναδιανομής και της προστασίας χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, ενώ δεσμεύθηκε επίσης πως με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί και η μαύρη εργασία, ένα από τα βασικά προβλήματα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Μπορεί να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα»

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο staff agreement την επόμενη εβδομάδα ενώ σχετικά με τη φοροδιαφυγή υπογράμμισε ότι «επιδιώκουμε κοινό εισπρακτικό μηχανισμό εισφορών και φόρων για προστατέψουμε συνεπείς ασφαλισμένους. Ειδικά στο ασφαλιστικό πέρα από την πρόβλεψη του ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των οφειλών έχουν σκοπό να προσδιορίσουν αντικειμενικό σύστημα είσπραξης φόρων για να εντοπίσουν τη μαύρη και αδήλωτη εργασία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider