Παπακωνσταντίνου στο CNBC: Το ΔΝΤ έκανε και άλλα λάθη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπακωνσταντίνου στο CNBC: Το ΔΝΤ έκανε και άλλα λάθη

Έμμεση απάντηση στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία αναγνώρισε λάθος χειρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης μόνον ως προς τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και την υπερεκτίμηση της ικανότητας της Ελλάδας να αναλάβει των ιδιοκτησία των προγραμμάτων, έδωσε εμμέσως μέσω του CNBC ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου θέτει το ερώτημα εάν η επικείμενη Εαρινή Συνοδός του ΔΝΤ θα είναι η αρχή της λύσης για το «πάζλ» του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στη συνάντηση της Ουάσιγκτον το προσεχές Σαββατοκύριακο 15 - 17 Απριλίου 2016 η ευρωζώνη θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το περιεχόμενο της νέας δέσμης μέτρων λιτότητας που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει, ωστόσο στο επίκεντρο θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Το δημοσίευμα εστιάζει στις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το πόσο βάρος χρέους μπορεί η χώρα να σηκώσει, αλλά και στην απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , σύμφωνα με τον οποίο ενώ θα υπάρξει μια λύση για την Ελλάδα εντός των προσεχών εβδομάδων, αυτή δεν θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους.

Κατά το CNBC αν και ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι οι διάρκειες αποπληρωμής του ελληνικού χρέους φθάνουν ήδη έως και τα 35 χρόνια και ότι οι πληρωμές τόκων έχουν αναβληθεί για 10 χρόνια, το ΔΝΤ επιμένει στο δικό του μοντέλο βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει την περαιτέρω επέκταση των λήξεων σε περισσότερα από 70 χρόνια, σε περίοδο χάριτος 30 ετών για τις πληρωμές τόκων και στην προσαρμογή του επιτοκίου σε επίπεδα που θα αντικατοπτρίζουν τις εκάστοτε δυνατότητες του ελληνικού προϋπολογισμού.

«Αυτό που βλέπουμε είναι συναγωνισμός για καλύτερη θέση στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο CNBC. «Το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνομολογήσει πρόγραμμα χωρίς κάποια ελάφρυνση του χρέους και η γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται το ΔΝΤ προκειμένου η εκταμίευση να εγκριθεί από το Bundestag», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό το CNBC φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή του ΔΝΤ Θάνου Κατσάμπα , ο οποίος εκτιμά ότι η στάση του Ταμείου προς την Ελλάδα και η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα εμπλοκής του. «Το ζήτημα του χρέους γίνεται επείγον μετά το 2022. Είναι πιθανό ότι το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει σε, ας πούμε, ένα πρόγραμμα 3 ετών, χωρίς αναφορά στο τι θα συμβεί μετά από τότε. Αλλά φυσικά πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν οι δικοί του όροι, ιδίως δε η εξάλειψη του δημοσιονομικού κενού», δήλωσε στο CNBC.

Το αμερικανικό πρακτορείο ρώτησε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αν η εφετινή Σύνοδος του ΔΝΤ είναι εξίσου σημαντική με εκείνη που συμμετείχε πριν από έξι χρόνια. Ο πρώην υπουργός απάντησε παρέχοντας το πλαίσιο εκείνης της εποχής και επικεντρώθηκε στην ανάγκη να επανέλθουν σε μόνιμη βάση οι προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας.

«Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ το 2010 σηματοδότησε μια σειρά από πρωτιές για το Ταμείο. Ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκε να συνδράμει στην προσπάθεια διάσωσης μιας χώρας της Ευρωζώνης, η πρώτη φορά που δέσμευσε κεφάλαια αυτού του μεγέθους (30 δισ. ευρώ, 30 φορές η ποσόστωση της Ελλάδας), η πρώτη φορά που το έπραξε με την επίκληση «συστημικού κινδύνου» και τροποποίησε τους κανόνες του για το σκοπό αυτό και η πρώτη φορά που δεν στηρίχτηκε στους δύο σημαντικούς μοχλούς πολιτικής όταν βοηθά μια χώρα: την αναδιάρθρωση του χρέους και την υποτίμηση του νομίσματος. Οι αποφάσεις αυτές έχουν επικριθεί έντονα, όπως και η φύση του προγράμματος, επί του οποίου δεσμεύθηκε το Ταμείο. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας και της κατάρρευσης του ευρώ», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έξι χρόνια αργότερα και μετά τη συμμετοχή του στα επιτυχή προγράμματα βοήθειας της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, το Ταμείο για μια ακόμη φορά καλείται να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Δεν είναι τόσο βαρυσήμαντη απόφαση όπως το 2010, αλλά είναι παρ 'όλα αυτά είναι σημαντική: Θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ότι κάποια ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της χώρας», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Καταλήγοντας το CNBC σημειώνει πως μένει να καταδειχθεί το εάν το ΔΝΤ θα παρέμβει αποφασιστικά αυτή τη φορά για να αφαιρέσει την αβεβαιότητα που προκαλεί στους επενδυτές το βάρος του ελληνικού χρέους ή για ακόμη μία φορά θα αναβάλει και πάλι τις απαραίτητες λύσεις μέσα από συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider