«Μικρό καλάθι» για την εκταμίευση του 1 δισ. κρατά το Μαξίμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» για την εκταμίευση του 1 δισ. κρατά το Μαξίμου

Μετά την απόφασή της να προχωρήσει στην κατάθεση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια χωρίς να έλθει σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν αναμένει ότι στο EuroworkingGroup της Δευτέρας ή και ακόμη στο Eurogroup της 5ης Απριλίου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν διακρατηθεί από τις κεντρικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ούτως ή άλλως οι δανειστές δεν είχαν την πρόθεση να προχωρήσουν σε άμεσο χρόνο στην εκταμίευση αυτού του ποσού επομένως θεωρεί ότι η κίνησή της να καταθέσει την ρύθμιση για την πρώτη κατοικία ήταν επιβεβλημένη ώστε να μην υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να συνομιλήσει σε ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ για τα κωλύματα που προβάλλουν κάποιοι τεχνοκράτες στην έγκριση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, ωστόσο θεωρεί ότι όλα αυτά είναι περισσότερο συμπτώματα μίας χαλαρής λειτουργίας της Κομισιόν εν όψει ευρωεκλογών και των επερχόμενων αλλαγών σε επίπεδο ηγεσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι κάποιοι υπάλληλοι/τεχνοκράτες της ΕΕ προσπερνούν πλέον με μεγάλη ευκολία τον Πιερ Μοσκοβισί θεωρώντας τον ούτως ή άλλως «τελειωμένο» ή ακόμη και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος εκ των πραγμάτων θα αποχωρήσει από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην στάση των εκπροσώπων των θεσμών βλέπουν μία διάθεση ατσαλάκωτων τεχνοκρατών να δείξουν την ισχύ τους στην Ελλάδα, θυμίζοντάς στην κυβέρνηση πως μπορεί μεν να βγήκε η χώρα από τα Μνημόνια, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση και έλεγχο των θεσμών.

Υπ’ αυτήν την έννοια το Μαξίμου φαίνεται πως προσπερνά τις «απειλές» που εκτοξεύονται από ανώνυμους -προς το παρόν- αξιωματούχους πως δεν θα λάβει το 1 δισ. όταν προχωρά σε μονομερείς ενέργειες κι επιλέγει ακόμη και την σύγκρουση για να απευθυνθεί στο ελληνικό κοινό για να θυμίσει πως η Ελλάδα βγήκε από το Μνημόνιο επομένως μπορεί να καθορίζει μόνη της την οικονομική της πολιτική. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι δεν έχει την πολυτέλεια να αναμένει τις αποφάσεις των εκπροσώπων των θεσμών που ξηλώνουν συνεχώς το διάδοχο νομικό πλαίσιο Κατσέλη/Σταθάκη και προτιμά ακόμη και μίας μορφής σύγκρουση εάν είναι να λύσει πολιτικά και ουσιαστικά το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ασφαλώς το μείζον ζήτημα των 120 δόσεων που αναμένει η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider