Η μη καταβολή τέλους χαρτοσήμου δεν αποτελεί έγκλημα φοροδιαφυγής

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μη καταβολή τέλους χαρτοσήμου δεν αποτελεί έγκλημα φοροδιαφυγής
Η μη καταβολή τέλους χαρτοσήμου δεν αποτελεί έγκλημα φοροδιαφυγής, ξεκαθάρίζει μέσω εγκυκλίου ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Τα τέλη χαρτοσήμου δεν θεωρούνται φόροι παρακρατούμενοι ή επιρριπτόμενοι και όταν δεν αποδίδονται η φορολογική διοίκηση δεν υποβάλει μηνύσεις σε βάρος των συναλλασσομένων, καθώς δεν περιλαμβάνονται στα εγκλήματα φοροδιαφυγής. Αυτό ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή που εκδόθηκε σε κατόπιν υποβολής σχετικών ερωτημάτων από τις εφορίες.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος με πρόθεση προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας, του φόρου κύκλου εργασιών, του φόρου ασφαλίστρων και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς τους φόρους αυτούς.

Παράλληλα, έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος παραπλανά τη φορολογική διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων και δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς ή λαμβάνει επιστροφή, καθώς και όποιος διακρατεί τέτοιους φόρους, τέλη ή εισφορές.

Στη βάση αυτή η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως παρακρατούμενοι φόροι, τέλη και εισφορές είναι εκείνοι που ρητά ορίζονται σε επί μέρους διατάξεις ότι παρακρατούνται και τελικά αποδίδονται στο Δημόσιο ή άλλο φορέα από πρόσωπο διάφορο του πραγματικού φορολογούμενου.

«Σε καμία περίπτωση τα τέλη χαρτοσήμου δεν θεωρούνται φόροι παρακρατούμενοι ή επιρριπτόμενοι, ανεξάρτητα από τον τρόπο βεβαίωσης και καταβολής τους», αποσαφηνίζει ο κ. Πιτσιλής και προσθέτει πως τα τέλη χαρτοσήμου δεν περιλαμβάνονται στα οριζόμενα στο άρθρο 66 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας εγκλήματα φοροδιαφυγής και κατά συνέπεια δεν συντρέχει υποχρέωση για υποβολή μηνυτήριας αναφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider