Συμβουλευτικές υπηρεσίες για μικρομεσαίες επιδοτεί η EBRD

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμβουλευτικές υπηρεσίες για μικρομεσαίες επιδοτεί η EBRD
Μέσα από ένα διεθνές δίκτυο 2.500 συμβούλων, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν καθοδήγηση από το business plan έως το μάρκετινγκ. Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση και ποια είναι τα όρια της επιδότησης.

Ακριβώς έναν χρόνο κλείνει στη χώρα μας η πρωτοβουλία Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις της EBRD, η οποία έχει στόχο έχει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας τεχνογνωσία και εξειδικευμένες συμβουλές για βιώσιμη ανάπτυξη.

Το 2018 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έφερε στην Ελλάδα το πρόγραμμα Advice for Small Businesses που εφαρμόζει με επιτυχία από το 1993 με γνώμονα την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ΜμΕ βρίσκουν τον κατάλληλο συνεργάτη από την Ελλάδα ή το εξωτερικό και λαμβάνουν επιδότηση 70-88% από την EBRD για ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

papandreou_dim«Η ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι, εκτός από επιδότηση των συμβουλευτικών υπηρεσιών, παρέχουμε και διευκόλυνση (facilitation) στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μας λογικής», επισημαίνει στο insider.gr η κ. Δήμητρα Παπανδρέου, επικεφαλής του Προγράμματος στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί, η εξειδικευμένη ομάδα της EBRD βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στις επιχειρήσεις, αφού ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και συναντά τους επιχειρηματίες στην έδρα τους.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με χρηματοδότηση από την ΕΕ, μέσω του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) και περιλαμβάνει τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και, προσφάτως, Κροατία. Ο συνολικός στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν 265 έργα στο σύνολο των κρατών.

Από το 2019, συμμετέχει στο Πρόγραμμα και το ελληνικό Κράτος με επιπλέον χρηματοδότηση 520.000 ευρώ και ιδιαίτερη στόχευση στην προώθηση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων, όπου εκτός από τα συμβουλευτικά έργα προβλέπεται η επιμόρφωση 250 ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα εξαγωγών, η υποστήριξη επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό καιη πραγματοποίηση θεματικών ημερίδων:

• Αύξηση του τζίρου κατά 70%

• Αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 50%

• Καλύτερη χρηματοδότηση για το 20% των επιχειρήσεων

Ένα παράδειγμα επιχείρησης που έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η επιχείρηση ελαστικών «Μεϊδάνης – Σοφός ΑΕ». «Είχαμε την τύχη να επιλεγούμε για το Πρόγραμμα και να συνεργαστούμε με την EBRD και την Καντώρ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μας», αναφέρει σχετικά η διευθύνουσα σύμβουλος Αγγέλα Σοφού.

Σε ποιους απευθύνεται

Στο Πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ, ή συνολικό ενεργητικό έως 43 εκατ. ευρώ. Ως προς τη νομική μορφή δεν υπάρχει περιορισμός και μπορούν να ενταχθούν και ατομικές επιχειρήσεις.

Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση απευθύνεται στο γραφείο της EBRD στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους συμβούλους προσδιορίζει τις επιχειρηματικές της ανάγκες, θέτοντας προτεραιότητες και στόχους. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της αίτησης, αλλά και της συνεργασίας γενικότερα, είναι αμιγώς ηλεκτρονική, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η γραφειοκρατία.

Κριτήρια επιλογής:

• Το μέγεθος της επιχείρησης

• Τα έτη λειτουργίας: προϋπόθεση είναι τουλάχιστον 2 έτη (δεν απευθύνεται σε startups)

• Η νομική σύσταση και η μετοχική σύνθεση: εμπίπτουν μόνον οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες πρέπει να είναι ελληνικών συμφερόντων (τουλάχιστον σε πλειοψηφικό ποσοστό)

• Καλύπτονται όλοι οι κλάδοι πλην του κλάδου των παιγνίων, στρατιωτικών δραστηριοτήτων και όπλων, βαρέος αλκοόλ, καπνού, χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών

Συμβουλευτική σε οκτώ άξονες

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες έχουν επτά κατευθύνσεις:

• Στρατηγική, μέσω της κατάρτισης business plan, μελέτης σκοπιμότητας και διερεύνησης συγχωνεύσεων

• Λειτουργία, μέσω της αναδιοργάνωσης λειτουργίας και ανθρώπινων πόρων

• Τεχνολογία, μέσω της κατάρτισης ειδικών μελετών

• Διαχείριση ποιότητας, μέσω προτύπων ISO κ.λπ.

• Περιβαλλοντική διαχείριση

• Μηχανολογικές λύσεις, όπως μηχανολογικές μελέτες, σχεδιασμός παραγωγής κ.λπ.

• Χρηματοοικονομική και λογιστική υποστήριξη

• Μάρκετινγκ (rebranding): στον τομέα αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, ιδίως στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα/προοπτικές

Δεν παρέχονται φορολογικές και νομικές συμβουλές.

Τι προσφέρει το Πρόγραμμα

Η EBRD διαθέτει στις επιχειρήσεις ένα ευρύ φάσμα συμβούλων, τόσο τοπικούς όσο και διεθνείς εμπειρογνώμονες, στους οποίους μπορούν να αναζητήσουν τον ιδανικό συνεργάτη τους. Την τελευταία τριετία, το διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων συμβούλων έχει διπλασιαστεί, προσφέροντας ακόμη περισσότερες επιλογές. Οι σύμβουλοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

• Τοπικοί σύμβουλοι

Αναλόγως των αναγκών της επιχείρησης, η EBRD προτείνει τοπικούς ή διεθνείς συμβούλους. Όπως εξηγεί η κ. Παπανδρέου, προτιμώνται οι εγχώριοι σύμβουλοι, όταν υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία, και η επιχείρηση έχει τον «τελευταίο λόγο» στην επιλογή του συνεργάτη της.

Σε αυτή την κατηγορία, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες επιδοτούνται σε ποσοστό 70%, με το υπόλοιπο 30% να βαρύνει την επιχείρηση.

Συνήθως, ο προϋπολογισμός της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 12.000 ευρώ, κατά μέσο όρο, και δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ. Η διάρκεια του προγράμματος ανέρχεται έως τους τέσσερις μήνες.

• Διεθνείς σύμβουλοι

Για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διεθνούς εμβέλειας, η EBRD αξιοποιεί ένα δίκτυο 2.500 εμπειρογνωμόνων από περισσότερες από 70 χώρες. Αυτή η κατηγορία υπηρεσιών απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερες εταιρείες, με πιο εξειδικευμένες ανάγκες και έντονο εξωστρεφή χαρακτήρα.

Τα ποσοστά της επιδότησης σε αυτή την κατηγορία είναι υψηλότερα και ανέρχονται σε 78% -88%, με το συνολικό προϋπολογισμό να αγγίζει μέχρι και τα 60.000 ευρώ. Η διάρκεια του προγράμματος σε αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται μεταξύ 12 και 18 μηνών.

Θερμή υποδοχή από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Περισσότερες από 60 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Πρόγραμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η κ. Παπανδρέου. «Το 1/3 αυτών προέρχεται από την Αττική και οι υπόλοιπες από την υπόλοιπη χώρα, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη διασπορά του προγράμματος», σημειώνει η ίδια. Για την ταχύτερη ανάπτυξη και διεύρυνση του προγράμματος, η EBRD συνεργάζεται με επιμελητήρια και τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς και συνδέσμους.

Σε κλαδικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τον κλάδο Τροφίμων και Ποτών, που αναλογεί στο 45% των αιτήσεων, ενώ ακολουθούν η Μεταποίηση, η Χονδρική/Λιανική. Δειλά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ο οποίος αναμένεται να εκπροσωπηθεί πιο δυναμικά στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο μέσος τζίρος των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση είναι 8 εκατ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται για μεσαίου μεγέθους εταιρείες –για τα ελληνικά δεδομένα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι εταιρείες για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα μάρκετινγκ, εξαγωγών και στρατηγικής.

Στην ερώτηση ποιο είναι το «μυστικό» για να εγκριθεί η αίτηση μιας επιχείρησης, η κ. Παπανδρέου απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Εάν η επιχείρηση πληροί τα τυπικά κριτήρια, έχει πραγματική ανάγκη για τις υπηρεσίες του προγράμματος και οι επιχειρηματίες επιδεικνύουν την απαραίτητη δέσμευση, η επιδότηση έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να εγκριθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider