Σε νέα εκλογική διαδικασία οδεύει η ΓΣΕΕ, μετά το ναυάγιο στο συνέδριο της Καλαμάτας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέα εκλογική διαδικασία οδεύει η ΓΣΕΕ, μετά το ναυάγιο στο συνέδριο της Καλαμάτας
Μέσα στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τη λήξη της θητείας της 45μελούς Διοίκησης της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στην ΓΣΕΕ προωθούν τη διεξαγωγή νέας εκλογικής διαδικασίας, σε νέα ημερομηνία και τοποθεσία με τους ίδιους συνέδρους.

Σε νέα εκλογική διαδικασία οδεύει η ΓΣΕΕ μετά τον συνδικαλιστικό εμφύλιο που ξέσπασε στο 37ο εκλογοαπολογιστικό της συνέδριο στην Καλαμάτα, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο διορισμού νέας Διοίκησης από τα δικαστήρια.

Μέσα στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τη λήξη της θητείας της 45μελούς Διοίκησης της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στην ΓΣΕΕ προωθούν τη διεξαγωγή νέας εκλογικής διαδικασίας, σε νέα ημερομηνία και τοποθεσία με τους ίδιους συνέδρους.

Η πλειοψηφία των συνέδρων συνυπέγραψαν εξουσιοδότηση προς το προεδρείο της Συνομοσπονδίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με βάση το καταστατικό και τον νόμο, για να γίνουν εκλογές.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το κορυφαίο όργανο της ΓΣΕΕ, ώστε να αποφασιστεί η διεξαγωγή νέων αρχαιρεσιών, που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο επόμενο δίμηνο.

Εφόσον και πάλι δεν προκύψει εκλεγμένη νέα Διοίκηση, το δικαστήριο θα κληθεί από Ομοσπονδίες ή Εργατικά Κέντρα να διορίσει Διοίκηση στη ΓΣΕΕ που θα αναλάβει να διεξάγει νέες εκλογές.

Διορισμένη Διοίκηση από τα δικαστήρια είχε προκύψει ξανά το 1985, λόγω όμως διάσπασης της τότε ΠΑΣΚΕ.

Για πρώτη φορά στην 100χρονη ιστορία του τριτοβάθμιου συνδικάτου, το συνέδριο της Καλαμάτας δεν ξεκίνησε ποτέ, λόγω συγκρούσεων ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, που αποκάλυψαν φαινόμενα παθογένειας που στιγματίζουν εδώ και χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο συνδικαλιστικός βραχίονας του ΚΚΕ καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων και κάνει λόγο για εργατοπατερισμό και για εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις της πλειοψηφίας καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ για «κλίμα βίας, τρομοκρατίας, εκφοβισμού και φθηνή προπαγάνδα».

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το βράδυ του Σαββάτου «πρωτοφανείς βιαιότητες και τραμπουκισμοί δεν επιτρέπουν στους συνέδρους να ασκήσουν τα νόμιμα και δημοκρατικά δικαιώματά τους».

Καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου αποκαλύφθηκε πως κάθε προσπάθεια δημοκρατικής συνεννόησης έπεφτε στο κενό και ενώ όλες οι πλευρές διακήρυτταν πως πρέπει να προχωρήσει το συνέδριο, κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις θέσεις του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider