CNBC: Οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η κρίση έχει τελειώσει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η κρίση έχει τελειώσει
«Η ελληνική κρίση συνεχίζει να προκαλεί πόνο και φόβο στους δρόμους της Αθήνας», γράφει το CNBC. «Πρέπει να προσποιούμαστε ότι όλα είναι καλά», δηλώνουν στο πρακτορείο Έλληνες πολίτες.

Η ελληνική κρίση συνεχίζει να απειλεί τις ελπίδες και τα όνειρα των Ελλήνων, γράφει σε εκτενές δημοσίευμα του το πρακτορείο CNBC.

Κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας, αναφέρει πως η χώρα βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή τα τελευταία 10 χρόνια. Χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης σε συνδυασμό με μια ευρεία κουλτούρα πελατειακών σχέσεων βύθισαν στην ύφεση την ελληνική κρίση.

«Η κρίση υπάρχει ακόμη και πλέον έχει γίνει ευρεία. Δεν αφορά μόνο στην οικονομία. Πρόκειται για κρίση στις αξίες μας. Η κατάσταση δεν έχει καλυτερεύσει», σχολιάζει Έλληνας φοιτητής, μιλώντας στο CNBC.

Οι κυβερνήσεις του παρελθόντος δανείζονταν περισσότερο από όσο μπορούσε να αντέξει η χώρα, με αποτέλεσμα το 2010 το ελληνικό χρέος να έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν ότι δεν επιθυμούν να δανείζουν πλέον την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε οικονομική βοήθεια... Τα επόμενα χρόνια ήταν δραματικά. Χρόνια αέναων διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους, προκειμένου να κρατηθεί η Ελλάδα μέσα στο ευρώ και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης, ακολούθησαν άλλα δύο. Από το 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα διάσωσης, βασιζόμενη για μια οκταετία στη βοήθεια των δανειστών της για να «συμμαζέψει» τα δημοσιονομικά της. Η Ελλάδα βίωσε οκτώ χρόνια πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής.

Από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πακέτο διάσωσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδείξει πως η λιτότητα έχει λάβει τέλος, στηρίζοντας με έκτακτες παροχές τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Ωστόσο οι Έλληνες δεν το πιστεύουν και δηλώνουν στο CNBC πως δεν έχει αλλάξει κάτι στη ζωή τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα χρόνια της κρίσης οι νέοι άφησαν την Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Μόνο το 2016, περί τις 20.000 νέων, ηλικίας 25-29 ετών, εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

Στην κορύφωση της κρίσης το 2011, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση – σοκ της τάξης του 9,1%. Κατάφερε οριακά να ανακάμψει το 2014 για να επιστρέψει στην ύφεση το 2015. Το 2019 αναμένεται να είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με ένα ρυθμό της τάξης του 2,2%. Όμως, η ανάπτυξη αυτή δεν προσφέρει καμία αισιοδοξία στους Έλληνες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Οι φόροι είναι υπερβολικά υψηλοί, ενώ η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

«Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη για τον μέσο Έλληνα. Και το γεγονός ότι το 2019 είναι χρονιά εκλογών επιβαρύνει το κλίμα. Οι εκλογές αναμένονται τον Οκτώβριο. Αλλά οι Έλληνες έχουν κουραστεί με το σύστημα και δεν θεωρούν ότι οι εκλογές θα φέρουν θετικές εξελίξεις…», καταλήγει το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider