«Θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη για το θέμα του χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα από το Παρίσι στο πλαίσιο ομιλίας στο Paris School of International Affair.

Ο υπουργός τόνισε πως σε βάθος χρόνου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του χρέους καθώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τόσο μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές στο ύψος του χρέους στα διάφορα κράτη μέλη.

«Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη για το θέμα του χρέους. Γιατί η ευρωζώνη που είναι νομισματική ένωση δεν μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με μεγάλες διαφορές στα επίπεδα χρέους. Ο λόγος είναι ότι μια μικρομεσαία επιχείρηση στις χώρες με υψηλά χρέη θα αντιμετωπίζει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού από τις άλλες. Αυτό μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στο θέμα του χρέους και πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση. Σε κάθε περίπτωση πήραμε κάτι που μας επιτρέπει αν τα επόμενα 15 χρόνια είμαστε σοβαροί και έχουμε ανάπτυξη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε «προσπαθήσαμε, αλλά νικηθήκαμε» και εξήγησε πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο σημαντικά λάθη. Δικαιολόγησε δε εμμέσως τις επιλογές του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως όποιος και να ήταν υπουργός Οικονομικών τότε, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο δεδομένου ότι η γραμμή που επικρατούσε στην ΕΕ ήταν πως η Aριστερά πρέπει να νικηθεί.

«Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν, είπε, ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, εννοώντας το Grexit. Το δεύτερο λάθος μας, πρόσθεσε, είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας», τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας του τρίτου Μνημονίου το 2015, εξηγώντας πως η βάση του συμβιβασμού ήταν η υπόσχεση των ευρωπαίων για ρύθμιση χρέους με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.