Παζάρι κυβέρνησης – θεσμών το Μάιο για τα «δημοσιονομικά αντίβαρα» των δικαστικών αποφάσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παζάρι κυβέρνησης – θεσμών το Μάιο για τα «δημοσιονομικά αντίβαρα» των δικαστικών αποφάσεων
Ευρωζώνη και θεσμοί δεν θέλουν να υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Σε κεντρικό ζήτημα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης των θεσμών που θα διενεργηθεί το Μάιο, αναδεικνύονται τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα πρέπει να προσδιορίσει η κυβέρνηση ως «ασπίδα προστασίας» στην περίπτωση που θα επιδικαστούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναδρομικά σε συνταξιούχους και υπάλληλους του Δημοσίου.

Ευρωζώνη και θεσμοί δίνουν μεγάλο βάρος στο ζήτημα αυτό, καθώς δεν θέλουν να υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2020-2023, το οποίο θα κατατεθεί έως τον Μάιο στη Βουλή και το οποίο θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της τρίτης αποστολής ενισχυμένης εποπτείας.

Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος κατέδειξε πως οι θεσμοί θεωρούν πως η Ελλάδα είναι προς το παρόν απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει μια πιθανή δαπάνη που θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στο 5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 9,5 δισ. ευρώ! Ενδεικτικά στην έκθεση σημειώνεται πως έχουν προταθεί αρκετά δημοσιονομικά μέτρα από τις ελληνικές αρχές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,6% του ΑΕΠ, τα οποία όμως δεν αντικατοπτρίζονται ακόμη στις προβλέψεις του προϋπολογισμού. «Οι αβεβαιότητες γύρω από αυτές τις εκτιμήσεις είναι μεγάλες και μια συνολική εκτίμηση είναι δύσκολη», αναφέρει σχετικά το Ταμείο.

Ωστόσο, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως θα απαιτήσουν «σαφήνεια» στο προσδιορισμό των δημοσιονομικών ισοδύναμων μέτρων, που θα σηκώσουν το βάρος των δικαστικών αποφάσεων.

Άλλωστε η δεύτερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας μας εμπεριέχει ρητή αναφορά στο ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «σε περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν βασικά διαρθρωτικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις και ενέργειες εντός του ίδιου τομέα πολιτικής».

Αυτή η αναφορά συνεπάγεται πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2020-2023 θα προσδιορίσει εξοικονομήσεις από τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και από το ασφαλιστικό, στην περίπτωση που δικαιωθούν όσοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider