Εθνική Τράπεζα: Βελτιώθηκε για τρίτο εξάμηνο η εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Τράπεζα: Βελτιώθηκε για τρίτο εξάμηνο η εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΜμΕ, δηλαδή ποσοστό 54%, ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης.

Για τρίτο εξάμηνο συνεχίστηκε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, σύμφωνα με την Έρευνα Συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας στην οποία συμμετείχαν 1.160 επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ βελτιώθηκε για 3ο συνεχόμενο εξάμηνο, αγγίζοντας τις 13 μονάδες - επίδοση που αποτελεί υψηλό δεκαετίας. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, επίσης, ότι η πλειοψηφία των ΜμΕ, δηλαδή ποσοστό 54%, ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης.

Η πορεία του δείκτη μελλοντικής ζήτησης, ο οποίος αν και παρέμεινε σε θετικό έδαφος παρουσίασε πτώση 10 μονάδων, ωστόσο, εγείρει κάποιες ανησυχίες. «Εμβαθύνοντας την ανάλυσή μας, παρατηρούμε ότι θετικά ξεχωρίζουν οι μεσαίες επιχειρήσεις -με κύκλο εργασιών άνω των 2,5 εκ. ευρώ- ο κλάδος της βιομηχανίας για τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του καθώς και ο κλάδος των κατασκευών για την εντονότερη άνοδο», αναφέρει η έκθεση.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος συμβαδίζει με την βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας του τομέα των ΜμΕ, με τις λειτουργικά κερδοφόρες επιχερήσεις να καλύπτουν πλέον το 77% του τομέα από 66% το 2014, έχοντας ως βασικό άξονα στήριξης την αυξημένη εξωστρέφεια.

Εστιάζοντας στις μεσαίες επιχειρήσεις, παρατηρούμε ότι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργική κερδοφορία τους κατά την τελευταία πενταετία (12,7% κατά μέσο όρο το 2018 από 8,2% το 2014), ενώ αντίθετα η κερδοφορία των μη εξωστρεφών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε (6,7% το 2018 από 8,4% το 2014).

Η σταδιακή βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών συμβαδίζει επίσης με τη βαθμιαία βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Οι ΜμΕ εντοπίζουν θετικότερη διάθεση των τραπεζών για νέες χορηγήσεις, ενώ ταυτόχρονα θετικά συμβάλει η βαθμιαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού (από 5,4% το 2011 σε 4,3% το 2018). Ως αποτέλεσμα, τα έντονα προβλήματα ρευστότητας περιορίζονται πλέον στο 19% του τομέα (από 30% το 2014).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider