Επίδομα ενοικίου: Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις - Θα φτάνει έως τα 210 ευρώ το μήνα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα ενοικίου: Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις - Θα φτάνει έως τα 210 ευρώ το μήνα
Αύριο Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης ενοικίου. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.epidomastegasis.gr.

Αύριο Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης ενοικίου. Το προνοιακό πρόγραμμα με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ ευρώ απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα αιτήσεων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.epidomastegasis.gr που δημιούργησε η ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).

Η είσοδος γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Όσοι πολίτες επιθυμούν βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας της περιοχής τους.

Η πλατφόρμα θα βασίζεται στο µοντέλο του κοινωνικού µερίσµατος και του ΚΕΑ και θα την «τρέξει» ο ΟΠΕΚΑ, ενώ θα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία ώστε να υποδέχεται αιτήσεις ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα εισπράξουν αναδρομικά το επίδομα από 1/1/2019, εφόσον έχουν μισθωτήριο από την αντίστοιχη ημερομηνία.

Τα ποσά του επιδόματος κλιμακώνονται έως τα 210 ευρώ ως εξής:

- Το επίδομα ξεκινά από 70 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
- Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προστίθεται προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα
- Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος.

Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Εισοδηματικά κριτήρια

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Περιουσιακά κριτήρια

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider