Νέες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών τη Δευτέρα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών τη Δευτέρα

Δεν έβγαλε «λευκό καπνό» η 11ωρη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – Θεσμών με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να διακόψουν λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας για να συνεχίσουν τις συζητήσεις στις 3 το απόγευμα.

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είναι το πλέον ακανθώδες ζήτημα της διαπραγμάτευσης, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να μην αποδέχεται τις περικοπές που ζητούν οι Θεσμοί και τους δανειστές να μην συναινούν στις ελληνικές θέσεις.

Στη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί η κυβέρνηση εισηγήθηκε ένα νέο σύστημα προστασίας για τα κόκκινα δάνεια το οποίο δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα όρια και κριτήρια. «Είμαστε αρκετά κοντά στα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Στα δημοσιονομικά και ειδικά στο μείγμα μέτρων που θα οδηγήσουν σε έσοδα 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018 βρέθηκε κοινό έδαφος. «Συζητήσαμε για τα δημοσιονομικά και σχεδόν τα κλείσαμε», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 9.100 ευρώ, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να επιμένουν σε μείωση λίγο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

Η πλευρά της Κομισιόν δέχεται πως με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως τα ίδια μέτρα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Στόχος της σημερινής απογευματινής διαπραγμάτευσης είναι να υπάρξει μία συμφωνία με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών ούτως ώστε σε πολιτικό πεδίο να επικυρωθεί ότι η Ελλάδα έχει πράξει ότι έχει συμφωνηθεί στην αρχική συμφωνία του Αυγούστου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα πριν την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider