BofA Merrill Lynch: Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα βελτιωθεί μετά τις εκλογές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA Merrill Lynch: Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα βελτιωθεί μετά τις εκλογές
«Οι εκλογές πλησιάζουν, αλλά δεν θεωρούμε ότι η πολιτική σταθερότητα τίθεται σε κίνδυνο. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιωθεί μετά τις εκλογές», προβλέπουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Τις εντυπώσεις τους από το πρόσφατο ταξίδι τους στην Αθήνα παρουσιάζουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, σε 11σέλιδη έκθεσή τους που φέρει τον τίτλο «Greece's return».

Όπως επισημαίνουν, η βραχυπρόθεσμη εικόνα για την Ελλάδα είναι θετική. Η οικονομία ανακάμπτει, η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται και η κυβέρνηση διαθέτει ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό, αλλά το κόστος εξυπηρέτησής του είναι ευνοϊκό. Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και η μεταμνημονιακή της εποπτεία προχωράει όπως πρέπει. «Οι εκλογές πλησιάζουν, αλλά δεν θεωρούμε ότι η πολιτική σταθερότητα τίθεται σε κίνδυνο. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιωθεί μετά τις εκλογές», προβλέπουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, για να εξηγήσουν πως «σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι περιορισμένοι.

Ωστόσο, όπως οι ίδιοι προειδοποιούν, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχουν πολύ σοβαρές προκλήσεις, τις οποίες θα κληθεί να διαχειριστεί η Ελλάδα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα δυσθεώρητα επίπεδα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ο πιο «αδύναμος κρίκος» της ελληνικής οικονομίας. Γιατί, μπορεί τα βήματα που έχουν γίνει πρόσφατα να μοιάζουν ενθαρρυντικά, ωστόσο το έργο που πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια είναι γιγάντιο. Το ελληνικό χρέος είναι άλλωστε υπερβολικά υψηλό και οι ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, παραμένουν. Η βιωσιμότητά του εξαρτάται από την ανάπτυξη, η οποία είναι πολύ χαμηλή. Την ίδια ώρα, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μέσω της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες εκτιμούν πως άφησε θετικό αποτύπωμα, καθώς:

- βελτιώνει τη ρευστότητα

- ενισχύει το χρηματοδοτικό προφίλ των τραπεζών

- τονώνει την αγοραστική δύναμη για τα ομόλογα των τραπεζών

- αυξάνει την πιθανότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ

- βελτιώνει τις προοπτικές για την αξιολόγηση της Ελλάδας

Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch συστήνουν στους επενδυτές να αγοράσουν πενταετή ελληνικά ομόλογα (λήξης Απριλίου 2024) και να τα προτιμήσουν έναντι των αντίστοιχων ιταλικών.

Το ταξίδι στην Αθήνα

Η Bank of America Merrill Lynch διοργάνωσε πρόσφατα ταξίδι, επενδυτικού ενδιαφέροντος, στην Αθήνα και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τους επίσημους πιστωτές, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, δημοσιογράφους και αναλυτές του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider