Δύο «παράλληλες συμφωνίες» καταρτίζουν τα τεχνικά κλιμάκια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο «παράλληλες συμφωνίες» καταρτίζουν τα τεχνικά κλιμάκια

Πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την Κυριακή, προκειμένου να καταρτιστούν δύο παράλληλα κείμενα συμφωνίας -ένα με τους Ευρωπαίους εταίρους και ένα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το καυτό τρίπτυχο «δημοσιονομικό-ασφαλιστικό-κόκκινα δάνεια». Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και πρώτα στο τραπέζι θα πέσουν τα δημοσιονομικά ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι σε επίπεδο προσχέδιων κειμένων έως την Τρίτη, η «αρένα» των διαπραγματεύσεων θα μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον όπου θα πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ μεταξύ 15-17 Απριλίου.

Στην έδρα του ΔΝΤ, οι βασικοί «παίκτες» -Lagarde, Thomsen, Sapin, Draghi και Dijsselbloem- θα αποφασίσουν αν θα προκρίνουν μια λύση σε πολιτικό επίπεδο, την οποία επιθυμεί διακαώς το Μαξίμου, ώστε να ξεπεραστούν τα «αγκάθια», όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, οι επικουρικές συντάξεις και το ύψος και το είδος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκύπτει ότι η Αθήνα πρέπει να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης και να λάβει ακόμα σκληρότερα μέτρα.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκονται ένα σχέδιο συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με μέτρα 3% του ΑΕΠ και στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 και ένα κείμενο του ΔΝΤ όπου αναφέρεται ότι τα μέτρα αυτά εξασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 1,5% του ΑΕΠ και συνεπώς απαιτείται μείωση χρέους ή περισσότερα μέτρα για να βγει το πρόγραμμα.

Τα δύο αυτά κείμενα πρέπει να συγκλίνουν για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η συμφωνία για τα μέτρα θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, το οποίο αναμένεται να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Μάιο ή Ιούνιο με τους δανειστές να τονίζουν πως όσο καλύτερη η συμφωνία τόσο καλύτερο το σημείο εκκίνησης για τη συζήτηση του χρέους.

Εν τω μεταξύ, με πρόοδο σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων τα ξημερώματα της Κυριακής, με το Ευκλείδη Τσακαλώτο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτο Eurogroup στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας» δήλωσε στις 02.40 τα ξημερώματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

«Με όσους ξένους αξιωματούχους έχω μιλήσει, η στόχευση είναι να κλείσουμε έως 22 Απριλίου, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «σβήνουμε και γράφουμε το τελικό κείμενο». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Κυριακή αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση για το θέμα με την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί ένα είδους προστασίας από την πώληση κόκκινων δανείων σε funds.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, σημειώθηκε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ. Νωρίτερα, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Οι διαπραγματεύσεις του Σαββάτου διήρκεσαν πάνω από 10 ώρες, ξεκινώντας στις 4 το απόγευμα με αντικείμενο το ασφαλιστικό, συνεχίζοντας για τα «κόκκινα» δάνεια παρουσία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα σε μεγάλο μέρος της συνάντησης, ενώ η συζήτηση έκλεισε με τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται «λέξη προς λέξη» τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία.

Νωρίτερα, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας επανέλαβε πως παραμένει μεγάλη η απόσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης θεσμών για το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η πρόταση πάνω στην οποία γίνεται συζήτηση αφορά την προστασία από την πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ, δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και προστασία για οφειλές έως 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το 1 έτος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές φέρονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, αλλά η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider