Μαραθώνια διαπραγμάτευση για να γεφυρωθούν οι διαφορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαραθώνια διαπραγμάτευση για να γεφυρωθούν οι διαφορές

Μερική προσέγγιση στα δημοσιονομικά και στα κοκκινα δάνεια έχει σημειωθεί στις εν εξελίξει συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς που έχουν ξεπεράσει τις 11 ώρες, με το ΔΝΤ να εξακολουθεί να κρατά άκαμπτη στάση.

«Συζητήσαμε για τα δημοσιονομικά και σχεδόν τα κλείσαμε», υποστήριξε υψηλόβαθμη πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, λίγο μετά τον πρώτο γύρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των Θεσμών

«Η ευρωπαϊκή πλευρά βρίσκεται κοντά στο στόχο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ δεν έχει διάθεση να μειώσει το χάσμα», τόνισε.

Κατά τον ίδιο, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μία συμφωνία με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών ούτως ώστε σε πολιτικό πεδίο να επικυρωθεί ότι η Ελλάδα έχει πράξει ότι έχει συμφωνηθεί στην αρχική συμφωνία του Αυγούστου.

«Το ΔΝΤ έχει κάθε λόγο να διατηρεί τις αποστάσεις», είπε εξηγώντας ότι αργότερα θα τις χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Η πλευρά της Κομισιόν δέχεται πως με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως τα ίδια μέτρα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών γίνονται επί δύο διαφορετικών κειμένων. Αυτού των Ευρωπαϊκών θεσμών του λεγόμενου Memorandum Of Understanding και εκείνου του ΔΝΤ, λεγόμενου και Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP).

Μετά το δημοσιονομικό ακολούθησε το ασφαλιστικό και έπεται συζήτηση για το Δημόσιο, τα κόκκινα δάνεια και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

«Σε κάθε διαπραγμάτευση πάμε, για να τελειώσουμε», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους θεσμούς. «Έχουμε τις κεντρικές μας προτεραιότητες και πάνω σε αυτές προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε συμφωνία», είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος μετά από 2 ώρες εξήλθε της συνάντησης με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM χωρίς να έχει επιτευχτεί αποτέλεσμα. Όπως διαφάνηκε η απόσταση στο θέμα των επικουρικών παρέμεινε και ο κ. Κατρούγκαλος αποχώρησε προσωρινά για να προχωρήσουν οι συζητήσεις των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη για θέματα δημόσιας διοίκησης.

Σε αυτή τη συνάντηση εξετάστηκε η κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο έως το 2020 με την ελληνική πλευρά να ζητά να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία και οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Στις 3.30 το πρωί εκκίνησε η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία ολοκληρώθηκε 3 ώρες μετά. «Είμαστε αρκετά κοντά στα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ελληνική πηγή μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η κυβέρνηση εισηγήθηκε ένα νέο σύστημα προστασίας για τα κόκκινα δάνεια το οποίο δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα όρια και κριτήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider