Προβόπουλος: Μπορεί να βρεθούμε εκτός ευρωπαϊκού άρματος 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβόπουλος: Μπορεί να βρεθούμε εκτός ευρωπαϊκού άρματος 
Η γρήγορη ανάκαμψη είναι κομβικό σημείο τόνισε ο πρώην διοικήτης της ΤτΕ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Tον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία έκρουσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Εάν διατηρηθεί ο τοξικός συνδυασμός της υποτονικής ανάπτυξης, τη μεταρρυθμιστικής κόπωσης και της δυσκολία αναχρηματοδότησης του τεράστιου χρέους απ' τις αγορές τότε η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός του ευρωπαϊκού άρματος», σημείωσε προσθέτοντας ότι «αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Πρέπει να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε σε βασικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν πρώτον το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα και δεύτερον το πρόβλημα προσέλκυσης επενδύσεων».

«Αυτόν τον ηράκλειο άθλο, είμαστε καταδικασμένοι να τον πετύχουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρ σημειώνοντας ωστόσο ότι η μάχη με την σύγκλιση θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες.

Κάνοντας μια πρόβλεψη για την επόμενη δεκαετία ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι «αυτό που έρχεται είναι αυτό που αφήνει η τρέχουσα δεκαετία, δηλαδή μεγάλες πληγές: Ένα τεράστιο χρέος που φθάνει το 180% του ΑΕΠ, αδύναμοι ισολογισμοί τραπεζών, υψηλή ανεργία, και απόκλιση της οικονομίας σε σχέση με τις άλλες χώρες ευρωζώνης, αντί για σύγκληση που θα έπρεπε να έχουμε».

Κομβική η γρήγορη ανάπτυξη

Για τον κ. Προβόπουλο κομβικό σημείο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, καθώς αυτό είναι το κλειδί για τη μείωση ανεργίας, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την ανάκτηση μέρους του διαθέσιμου εισοδήματος που χάθηκε λόγω της κρίσης».

Αναφερόμενος σε μελέτη του ΔΝΤ που δέχεται μέση ανάπτυξη 1% τα επόμενο χρόνια ο πρώην διοικητής της ΤτΕ σημείωσε: «Ακόμα και το 1% ως παραδοχή, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει σύγκληση με το βιοτικό επίπεδο της Ευρωζώνης.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα κάθε μέρα θα πρέπει να πείθει τις χρηματαγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτεί το τεράστιο χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider