Οι «εντολές» των θεσμών για τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές αξίες του 2019

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «εντολές» των θεσμών για τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές αξίες του 2019
Τι προκύπτει από την έκθεση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδος;

Με βάση τις τιμές που συγκέντρωσε το 2018 το υπουργείο Οικονομικών από τους εκτιμητές ακινήτων θα τρέξει εφέτος η διαδικασία ευθυγράμμισης των τιμών ζώνης των ακινήτων με τις εμπορικές αξίες.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδος και στην οποία γίνεται μεταξύ άλλων λόγος και στη φορολογία ακινήτων.

Στην έκθεση τονίζεται πως η Ελλάδα συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στη μεταρρύθμιση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και των φόρων ακίνητης περιουσίας.

Όπως υπογραμμίζεται, η μεταρρύθμιση στοχεύει στην πλήρη ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές αγοράς μέχρι το 2020, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και τη δικαιοσύνη του ΕΝΦΙΑ.

Η έκθεση αναφέρεται θετικά στο νομικό πλαίσιο για το νέο σύστημα αποτίμησης ακινήτων από επαγγελματίες εκτιμητές ακινήτων, αλλά και στο έργο της Μονάδας Αποτίμησης Ακινήτων.

Ακόμη, αποκαλύπτεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει δύο βασικά έργα πληροφορικής για την ηλεκτρονική χαρτογράφηση των τιμών ζώνης και τη συστηματοποίηση της συλλογής δεδομένων ακινήτων.

Από την έκθεση προκύπτει πως είναι σε εξέλιξη ανεξάρτητη άσκηση αξιολόγησης της ποιότητας των αποτελεσμάτων της εθνικής άσκησης αποτίμησης των αξιών ακινήτων του 2018.

Όπως υπογραμμίζεται, «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι δεν απαιτείται νέα εθνική άσκηση αποτίμησης των αξιών ακινήτων το 2019 και ότι η αναπροσαρμογή των αξιών βάσει των οποίων εφαρμόζεται ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να συνεχιστεί με βάση την περυσινή άσκηση».

Τέλος, σχετικά με τις τιμές ακινήτων του περασμένου έτους υπογραμμίζεται πως υποβλήθηκε μόνο ένας περιορισμένος αριθμός αντιρρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider