Bloomberg: Καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, αλλά ο χρόνος τελειώνει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, αλλά ο χρόνος τελειώνει
Η Ελλάδα πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Διαφορετικά οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της μεταμνημονιακής δόσης.

Η αργή πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο μέτωπο της εφαρμογής ορισμένων καίριων μεταρρυθμίσεων έχει αυξήσει κατακόρυφα την ανησυχία των Θεσμών, καθώς τίθενται εν αμφιβόλω τόσο τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους τον επόμενο μήνα, αλλά και η επάνοδος της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα, καθώς αναμένεται η δημοσιοποίηση έκθεσης της Κομισιόν, η οποία δεν αποκλείεται να καταδείξει πως η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τη λίστα των 16 προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όπως έχει δεσμευτεί.

Εάν η Ελλάδα δεν «τρέξει», δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την εφαρμογή του συνόλου των μεταρρυθμίσεων πριν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε, το Eurogroup δεν θα μπορέσει να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της μεταμνημονιακής δόσης.

«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξήλθε του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, θα συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση της τάξης των 1 δισ. ευρώ περίπου ανά έξι μήνες και μέχρι το 2022», γράφει το Bloomberg και συνεχίζει:

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα πρέπει να περάσει τον «σκόπελο» των εκλογών φέτος, προχωρά με αργούς ρυθμούς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, ενώ ταυτόχρονα έλαβε μέτρα, τα οποία προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των Θεσμών. Ενδεικτικά παραδείγματα η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αυτό που τώρα τίθεται ως ερώτημα είναι το εξής: Οι συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης αποδίδονται σε μεταρρυθμιστική κόπωση ή αποτελούν στοχευμένη πολιτική επιλογή, η οποία μαρτυρά περιορισμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας;

Εάν η έκθεση της Κομισιόν αποδειχθεί καταπέλτης για την Ελλάδα, τότε μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ελληνική αγορά, οι επιδόσεις της οποίας κρίνονται αρκετά ικανοποιητικές φέτος. Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετρά κέρδη 13% από τις αρχές του έτους.

Πρώτη κατοικία

Μεταξύ των θεμάτων που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους Θεσμούς είναι και οι προτάσεις της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προτάσεις που για τους Ευρωπαίους μοιάζουν αρκετά «γενναιόδωρες».

Το διάδοχο θεσμικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, συνεχίζει το Bloomberg, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς – και σε τι βαθμό – θα επηρεάσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% εξέπληξε τους Θεσμούς, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι η κίνηση αυτή θα πλήξει την ελληνική οικονομία, σε όρους ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης.

Απομένουν μόλις 10 μέρες...

«Οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σηματοδοτούν πως η Ελλάδα έχει μόλις 10 μέρες στη διάθεσή της, προκειμένου να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει. Διαφορετικά, δεν θα λάβει την προβλεπόμενη δόση. Και παρά το γεγονός πως στην τρέχουσα συγκυρία η Ελλάδα δεν έχει κανένα έλλειμμα ρευστότητας, μη εκταμίευση της δόσης θα στείλει αρνητικά σινιάλα στους δανειστές ότι μειώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Αυτόματα, αυτό θα σημάνει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και προσκόμματα στις προσπάθειες της Ελλάδας για νέα έξοδο στις αγορές», καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider