Στα 43,6 δισ. ευρώ η συνεισφορά της ποντοπόρου ναυτιλίας στην οικονομία – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 43,6 δισ. ευρώ η συνεισφορά της ποντοπόρου ναυτιλίας στην οικονομία – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Εισροές 43,6 δισ. ευρώ στην οικονομία από την ποντοπόρο ναυτιλία μεταξύ 2016-2018.

Συνολικά 43,6 δισ. ευρώ εισέφερε άμεσα στην ελληνική οικονομία η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία την τριετία 2016-2018, με τα έμμεσα οφέλη να πολλαπλασιάζουν τη θετική της συνεισφορά.

Οι εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος διαμορφώθηκαν σε 16,62 δισ. ευρώ το 2018, από 14,4 δισ. ευρώ το 2017 και 12,5 δισ. ευρώ το 2016. Σε ετήσια βάση το 2018 αυξήθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ, όταν το 2017 είχαν αυξηθεί κατά 1,9 δισ. ευρώ περίπου.

Μέσα σε αυτό το θετικό περιβάλλον, οι Έλληνες εφοπλιστές αποφάσισαν να συνομολογήσουν «νέο συμβόλαιο» με το Ελληνικό Δημόσιο για τη φορολόγηση των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων.

Όπως έκανε γνωστό προ ημερών, ο επικεφαλής της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, στο τέλος του 2018 εξέπνευσε το πενταετής διάρκειας συνυποσχετικό μεταξύ της ναυτιλιακής κοινότητας και της Πολιτείας και η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, με συντριπτική πλειοψηφία σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα, αποφάσισε να συνάψει ένα νέο συνυποσχετικό οικειοθελούς παροχής με την Πολιτεία.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη, το νέο συνυποσχετικό οικειοθελούς παροχής με την Πολιτεία, θα σέβεται νομοτεχνικά το υφιστάμενο θεσμικό ναυτιλιακό πλαίσιο. Όπως είπε, τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου συνυποσχετικού έγκεινται στην αόριστη χρονική διάρκεια αυτού και στην καταβολή ενός σταθερού ποσοστού 10% επί των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων των φυσικών προσώπων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider