Πάει για Μάιο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάει για Μάιο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Tο απαισιόδοξο σενάριο της Κυβέρνησης που προέβλεπε το κλείσιμο της συμφωνίας τον Μάιο ή τον Ιούνιο φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δείχνοντας την αγωνία του αναφορικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είχε δηλώσει από τη Βουλή ότι «εάν η αξιολόγηση πάει για Μάιο - Ιούνιο καήκαμε».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, εκτίμησε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι η απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης πιθανότατα θα ληφθεί στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου θεωρώντας προφανώς ότι τα «δεδομένα» που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της 22ας Απριλίου δεν θα είναι επαρκή για να υπάρξει συμφωνία.

Η νέα εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί συνδέεται με τη διαδικασία ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους. Και τούτο διότι η σχετική συμφωνία αποτελεί αναγκαία συνθήκη προκειμένου να αποδεχθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι σχετικές συζητήσεις, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει o ESM, αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ωστόσο παραμένει άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσής τους.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, μιλώντας την Πέμπτη στην Νέα Υόρκη εμφανίστηκε διαλλακτική επισημαίνοντας ότι Ταμείο δεν συζητά (πλεόν) για κούρεμα του ελληνικού χρέους προσθέτοντας δε, ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί την επιμήκυνση των δανείων και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ως ικανά μέτρα που θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα του. Σε κάθε περίπτωση όμως η διαπραγμάτευση ακόμη δεν έχει καν ξεκινήσει όποτε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί, είναι παρακινδυνευμένη.

Μέχρι τότε η χώρα θα πορεύεται με «δύο συμφωνίες», μία με τους Ευρωπαίους δανειστές και μία με το ΔΝΤ, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη. Οι συμφωνίες αυτές προδήλως δεν θα είναι ταυτόσημες καθώς το ΔΝΤ ως γνωστόν διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο νέο Μνημόνιο χωρίς πρόσθετα μέτρα ή χωρίς την ελάφρυνση του χρέους. Συνακόλουθα η ιδιόμορφη αυτή η κατάσταση αφήνει κάποια χρονικά περιθώρια προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, όμως δεν «ξεκλειδώνει» τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.

Οι αποπληρωμές των επόμενων τοκοχρεωλυσίων είναι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο οπότε θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ για ομόλογο που λήγει περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως όμως για την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ η χώρα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού οφείλει να διαθέσει άλλα περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια δημιουργούνται για μία ακόμη φορά συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική οικονομία ανάλογες με εκείνες του περασμένου καλοκαιριού. Είναι ενδεικτικό ότι τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν από το τέλος του 2014 κατά (2,3 δισ. ευρώ) 76%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider