Δέκα ημέρες προθεσμία έχουν οι εργοδότες για να δηλώσουν τις μεταβολές μισθών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δέκα ημέρες προθεσμία έχουν οι εργοδότες για να δηλώσουν τις μεταβολές μισθών
Μέχρι τιs 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι εργοδότες να δηλώσουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τη μεταβολή των αποδοχών όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Μετά δεν θα είναι δυνατή n ηλεκτρονική υποβολή και οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Μέχρι τιs 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι εργοδότες να δηλώσουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τη μεταβολή των αποδοχών όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Μετά την παρέλευση της 28ης Φεβρουαρίου δεν θα είναι δυνατή n ηλεκτρονική υποβολή, ενώ οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στο ΣΕΠΕ τον εντοπισμό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν πρακτικές αποφυγής του νέου κατώτατου μισθού.

Πιο συγκεκριμένα, επιχειρήσεις που παρουσιάζουν στο διάστημα εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική, ή μείωση των δηλωμένων ωρών εργασίας, εντοπίζονται και μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών κλιμακίων του ΣΕΠΕ.

Πρακτικά θα παρακολουθούνται 111.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 600.000 εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους από τον νέο κατώτατο μισθό ύψους 650 ευρώ.

Η εγκύκλιος με τις τριετίες

Το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε χθες την εγκύκλιο με τις οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού και του νέου κατώτατου ημερομισθίου, όπου επιβεβαιώνεται η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Σε ότι αφορά τις προσαυξήσεις, ισχύουν μόνο για τη συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Αυτές μόνο οι τριετίες διατηρούνται και αυξάνονται, ενώ όσοι έχουν προσληφθεί μετά την 14η Φεβρουαρίου του 2012 ή είχαν λιγότερα από τρία χρόνια προϋπηρεσίας έως τότε, δεν δικαιούνται σήμερα την προσαύξηση των 3ετιών, αλλά τον βασικό μισθό των 650 ευρώ ή το ημερομίσθιο των 29,04 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες 3ετίες «ξεπαγώνουν» όταν n ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο μισθός προσαυξάνεται με 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεασία 9 ετών και άνω.

Αντίστοιχα το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με 5%για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας, καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Το επίδομα γάμου δεν κατοχυρώνεται στη νομοθεσία του 2012, αλλά χορηγείται στη βάση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που προσλαμβάνονται
ως υπάλληλοι, λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό προσαυξημένο με 5% για κάθε τριετία και συνολικά με 15% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider