Ο Όλι Ρεν προειδοποιεί: Η οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Όλι Ρεν προειδοποιεί: Η οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί
«Η οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί», προειδοποιεί ο Όλι Ρεν, γνωστός στην Ελλάδα από την εποχή της «τρόικας».

«Η οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί», προειδοποιεί ο Όλι Ρεν, γνωστός στην Ελλάδα από την εποχή της «τρόικας», αφού διετέλεσε επίτροπος Οικονομικών όταν η ελληνική κρίση βρέθηκε στο αποκορύφωμά της.

«Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης», δήλωσε μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα ο Όλι Ρεν για να προσθέσει στη συνέχεια πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής.

«Τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια εξασθένηση της οικονομίας», δήλωσε στη Handelsblatt ο Ρεν, ο οποίος σήμερα φέρει τον τίτλο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.

Ο Ρεν απέδωσε το γεγονός αυτό στην αύξηση της αβεβαιότητας εκτός Ευρωζώνης, εξαιτίας της εμπορικής σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά υπογράμμισε επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, τις διαδηλώσεις στη Γαλλία, τα δημοσιονομικά ζητήματα στην Ιταλία και την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία.

Τα σχόλιά του έγιναν λίγα 24ωρα πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ (στις 7 Μαρτίου), όπου οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθώς η Ευρωζώνη βιώνει τη μεγαλύτερη επιβράδυνσή της εδώ και μισή δεκαετία.

«Ο προσανατολισμός της νομισματικής πολιτικής μας είναι σαφής», δήλωσε ακόμη ο Ρεν. «Έχουμε πει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο μέχρι να έχουμε επιτύχει με βιώσιμο τρόπο τους στόχους της νομισματικής πολιτικής μας».

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, ο Ρεν είπε πως οι μισθολογικές αυξήσεις τους τελευταίους μήνες δεν έχουν επιδράσει πολύ στον δομικό πληθωρισμό.

«Στο τέλος της περυσινής χρονιάς φαινόταν ότι θα υπάρξει μια ισχυρότερη επιτάχυνση στον πληθωρισμό. Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πόσο θα διαρκέσει η περίοδος της ασθενέστερης ανάπτυξης», δήλωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider