Επιδότηση δανείου: Ποια κριτήρια καθορίζουν το ύψος του επιδόματος

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδότηση δανείου: Ποια κριτήρια καθορίζουν το ύψος του επιδόματος
Με κριτήρια που έχουν να κάνουν με το πλήθος των μελών του νοικοκυριού, το συνολικό εισόδημα, το ύψος του δανείου, την αντικειμενική και την εμπορική αξία της κατοικίας θα καθορίζεται το ύψος της επιδότησης του Δημοσίου.

Με κριτήρια που έχουν να κάνουν με το πλήθος των μελών του νοικοκυριού, το συνολικό εισόδημα, την περιουσιακή κατάσταση των μελών του, το ύψος του δανείου, την αντικειμενική και την εμπορική αξία της κατοικίας θα καθορίζεται το ύψος της επιδότησης για την δόση κόκκινου δανείου πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το νέο προστατευτικό πλαίσιο, όλοι οι δανειολήπτες που θα ενταχθούν αναμένεται να λάβουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο (μέσω του υπουργείου Εργασίας) με ειδική μέριμνα για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα.

Για την ένταξη στην προστασία του νέου θεσμικού πλαισίου προστασίας της στέγης η αντικειμενική αξία του σπιτιού θα πρέπει να φτάνει έως τα 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο δανείου έως τα 130.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση από το Δημόσιο θα διαρκεί έως 25 χρόνια.

Το νέο νομικό πλαίσιο έχει δύο «δικλείδες» που μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ωφελουμένων, όπως:

- το γεγονός πως θα μπορούν να ενταχθούν και επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία

- τη δυνατότητα που αναμένεται να δοθεί σε δανειολήπτες που πληρούν τις υπόλοιπες προυποθέσεις αλλά έχουν υψηλότερο υπόλοιπο δανείου από τα 130.000 ευρώ, να ρυθμίσουν το επιπλέον ποσό.

Υπενθυμίζεται πως το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης δανείου πρώτης κατοικίας (προυπολογισμού 200 εκατ. ευρώ ετησίως) αφορά περί τους 200.000 δανειολήπτες, ενώ άλλα 200.000 νοικοκυριά με μισθωμένη κατοικία θα επωφεληθούν από το προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που θα «τρέξει» παράλληλα.

Κλιμακωτή επιδότηση

Τα εισοδηματικά κριτήρια του νέου πλαισίου αναμένεται να ξεκινούν από τα 12.500 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και να κλιμακώνονται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού (προστατευόμενα μέλη) έως τα 36.000 ευρώ.

Για ζευγάρι χωρίς παιδιά το εισοδηματικό όριο αναμένεται να τεθεί στα 21.000 ευρώ, ενώ προστίθενται 5.000 για κάθε παιδί έως τρία.

Το ποσό της επιδότησης θα είναι ανάλογο με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριού. Για παράδειγμα μονομελές νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 12.500 ευρώ θα λάβει μικρότερη επιδότηση από μονομελές νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ.

Αντίστοιχα μια 4μελής οικογένεια με 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα λάβει επιδότηση αλλά όχι στο ίδιο ύψος με μια 4μελή οικογένεια η οποία έχει εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο ή και λιγότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider