Καθυστερήσεις στις απενεργοποιήσεις ΑΦΜ «εξαφανισμένων» εμπόρων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθυστερήσεις στις απενεργοποιήσεις ΑΦΜ «εξαφανισμένων» εμπόρων
Στην απενεργοποίηση μόλις 86 Αριθμών Φορολογικού Μητρώου εξαφανισμένων εμπόρων προχώρησε το 2018 η ΑΑΔΕ.

Στην απενεργοποίηση μόλις 86 Αριθμών Φορολογικού Μητρώου εξαφανισμένων εμπόρων προχώρησε το 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παρά ότι από τον Ιανουάριο του 2018 ισχύουν διατάξεις που επιτρέπουν στη φορολογική διοίκηση να απενεργοποίει ευκολότερα ΑΦΜ φοροφυγάδων ή ατόμων και οντοτήτων που ενεργούν μη σύννομα.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΑΑΔΕ δείχνουν πως το 2018 προχώρησε στην απενεργοποίηση 86 ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων τόσο φυσικών προσώπων, όσο και εταιρειών. Να σημειωθεί πως το 2017 η ΑΑΔΕ είχε απενεργοποιήσει 81 τέτοια ΑΦΜ και το 2016 είχε απενεργοποιήσει 100.

Η διαφορά με τη διετία 2016-2017 είναι πως τον Ιανουάριο του 2018 πέρασε νόμος που προβλέπει την αυτόματη απενεργοποίηση του ΑΦΜ ή την αναστολή της χρήσης του για τους φορολογούμενους που διαπράττουν φοροδιαφυγή ή έχουν δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του ΑΦΜ.

Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, φυσικά πρόσωπα των οποίων ο ΑΦΜ έχει ανασταλεί και θέλουν να προχωρήσουν σε νέα έναρξη εργασιών ως υποκείμενα στο ΦΠΑ υποβάλλοντας δήλωση μεταβολών για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών θα πρέπει να καταθέτουν εγγύηση ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει πλέον και για τα νομικά πρόσωπα που υπόκεινται στο ΦΠΑ και υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών στο φορολογικό μητρώο.

Πάντως, παρά τις νέες διατάξεις η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μάλλον δείχνει επιεική στάση απέναντι στους εξαφανισμένους εμπόρους που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι απατεώνες που μαζεύουν προϊόντα και τιμολόγια και μετά ρίχνουν σε όλους φέσι, καταστρέφοντας όποιον βρεθεί στο διάβα τους με τα λεγόμενα «ριχτάδικα» τιμολόγια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider