«Καμπανάκι» Λαγκάρντ για τη σύγκλιση της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» Λαγκάρντ για τη σύγκλιση της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης
Στην ανάγκη επανέναρξης της σταδιακής οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης, αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ανάγκη επανέναρξης της σταδιακής οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης, ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας αναφέρθηκε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία που απηύθυνε στο Μόναχο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε πως τα λαϊκιστικά κινήματα στην Ευρώπη αμφισβητούν τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κάτι που συνέδεσε με την προσφυγική κρίση, αλλά και με την οικονομική κρίση.

«Η επίλυση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια ανανεωμένη δέσμευση για κοινή ευημερία στην Ευρώπη. Σε έναν κόσμο που αμφισβητεί την αξία της διεθνούς συνεργασίας, ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ», τόνισε.

Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να ενεργοποιήσουν εκ νέου την διαδικασία της οικονομικής σύγκλισης μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης.

«Σε αντίθεση με τη συνεχιζόμενη σύγκλιση των κρατών μελών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η σύγκλιση μεταξύ των χωρών του νότου και του βόρειου χώρου της ευρωζώνης άρχισε να επιβραδύνεται τα τελευταία είκοσι χρόνια ... Ο στόχος μας πρέπει να είναι σαφής: Η επανέναρξη της σύγκλισης και η εξασφάλιση πως οι καρποί της οικονομικής ανάπτυξης κατανέμονται ευρέως σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα », είπε.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αναφερόμενη στο επιχειρηματικό κλίμα και στην γραφειοκρατία, τόνισε πως η επίλυση μιας εταιρικής αφερεγγυότητας (πτώχευσης) στην Ελλάδα παίρνει περίπου εννέα φορές περισσότερο χρόνο από ό, τι στην Ιρλανδία.

Αναφερόμενη στην απασχόληση είπε πως στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, η συνολική ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20%, αλλά στους νέους είναι πάνω από 30%.

Περιγράφοντας τα βήματα που μπορούν να τροφοδοτήσουν τη σύγκλιση εντός της ΕΕ εστίασε στην αναμόρφωση των αγορών εργασίας, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Τόνισε δε ότι κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider