Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι προχωράμε καλά και σημειώνουμε ουσιαστική πρόοδο σε πολύ συγκεκριμένους τομείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Moscovici, ενώ πρόσθεσε πως ελπίζει σε μια θετική ολοκλήρωση των συζητήσεων το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες βρίσκονται στην Ελλάδα και εργάζονται σε πολλά μέτωπα: τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, τη φορολογία εισοδήματος, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Πρόκειται για θέματα περίπλοκα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κοινή βούληση να τελειώσουμε το συντομότερο», είπε.

Έχουμε την εντύπωση ότι οι συζητήσεις προχωρούν καλά, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος σε πολλά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά νέα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει σχόλια κάθε φορά που οι διαπραγματευτές διαφωνούν γιατί αυτό που μετράει είναι να έχουμε θετική έκβαση, τόνισε.

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά είπε ότι αναμένουμε τα αντικειμενικά δεδομένα του 2015, ώστε να δούμε κατά πόσο οι προσδοκίες για του 2016 είναι ρεαλιστικές. «Εγώ είμαι αισιόδοξος», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «τις επόμενες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ».

Ο κ. Moscovici κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και καλόπιστα γιατί είναι προς το συμφέρον, όπως είπε, της Ελλάδας να τελειώσει η διαδικασία το συντομότερο.

Σε σχέση με παλαιότερη δήλωσή του με την οποία είχε θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), απάντησε ότι προσωπικά ο ίδιος δεν είναι ούτε ορθόδοξος, ουτε καθολικός, προσθέτοντας ότι πέρασε το καθολικό, αλλά τώρα απομένει το ορθόδοξο, ενώ υπάρχει και το εβραϊκό. Για να δούμε για ποια ανάσταση μιλάμε, ας ελπίσουμε ότι δεν θα περιμένουμε μέχρι την Πεντηκοστή, κατέληξε χαριτολογώντας.