Σταθάκης: Πρώτα θα κλείσει η διαπραγμάτευση, μετά θα αποφασίσει το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθάκης: Πρώτα θα κλείσει η διαπραγμάτευση, μετά θα αποφασίσει το ΔΝΤ

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις πρέπει να κλείσουν και, ανάλογα με την έκβασή τους, το ΔΝΤ θα κρίνει εάν θα παραμείνει ή όχι, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Όπως σημειώνει, σύμφωνα τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, «ο ρόλος του ΔΝΤ είναι εκείνος του τεχνικού συμβούλου».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Τagespiegel, ο υπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντηση του Eurogroup στο τέλος Απριλίου.

Όπως διευκρίνισε, ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητα στην ατζέντα των επικειμένων συζητήσεων με τους πιστωτές, αλλά όλοι οι συμμετέχοντες εργάζονται αυτή τη στιγμή για πιθανές λύσεις, οι οποίες αφενός να βοηθήσουν σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα και αφετέρου να γίνουν αποδεκτές από όλα τα μέρη.

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι αν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, στο δεύτερο μισό αυτού του έτους. Πρόσθεσε δε ότι «αν και η Κομισιόν εκτιμά πως θα υπάρχει μια ελαφρά ύφεση, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη».

Επισήμανε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να μην γίνουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και η «επιδίωξη της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό». Ο υπουργός έκανε λόγο για τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλεται από την αρχή του έτους, σε συνεννόηση με τους πιστωτές, η οποία προβλέπει βοήθεια για τους ασθενέστερους των οποίων ο μισθός είναι κατώτερος του βασικού.

Στο ερώτημα αν είναι αναγκαίο το κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Ελληνας υπουργός είπε στη γερμανική εφημερίδα ότι «υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις οι οποίες πρέπει να συζητηθούν. Ενδεχομένως το κούρεμα να μην βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά υπάρχουν μια σειρά από δυνατότητες με τις οποίες μπορεί να καταστήσει κανείς το χρέος βιώσιμο».

Όλοι οι συμμετέχοντες, προσθέτει ο υπουργός, εργάζονται αυτή τη στιγμή για πιθανές λύσεις, οι οποίες αφενός να βοηθήσουν σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα και αφετέρου να γίνουν αποδεκτές από όλα τα μέρη. Σε αυτές συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τον ίδιο, η χρονική διάρκεια μεμονωμένων δανείων και οι προθεσμίες αποπληρωμής των δανείων, το ύψος των επιτοκίων, η η προσαρμογή του ύψους των ποσών επιστροφής ανάλογα με την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider