Βαθύ παραμένει το χάσμα στα «κόκκινα» δάνεια

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαθύ παραμένει το χάσμα στα «κόκκινα» δάνεια

Προπαρασκευαστική συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Οικονομίας και των συμβούλων του υπουργού Glenn Kim και Peter Legler έγινε την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι ελληνικές προτάσεις.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια σειρά εξαιρέσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών με βάση συγκεκριμένα όρια, αλλά και οριζόντια προστασία για τα δάνεια που συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές τάσσονται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, δεχόμενοι να υπάρξει μια ελάχιστη προστασία για την πρώτη κατοικία που θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια.

Η αρχική ελληνική πρόταση προβλέπει απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 500.000 ευρώ, δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες έως 250.000 ευρώ, καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ και όλες τις δανειακές συμβάσεις –και όχι μόνο των στεγαστικών δανείων– όταν αυτές συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας. Αυτό είναι κάτι που ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν θέλουν και στη θέση αυτή έχουν προσχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον ESM.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να συζητούν μια περιορισμένης έκτασης εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε funds και κάποιων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Δέχονται να προστατευθούν από την πώληση κόκκινα στεγαστικά δάνεια οφειλετών που ανήκουν στους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, με την προϋπόθεση πως ο χρόνος προστασίας των δανείων αυτών θα είναι μικρότερος από τα τρία έτη που ζητά η ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά θέλει να κινηθεί πέρα των ορίων αυτών και επιδιώκει να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες των οποίων το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους προστατεύεται από την πώληση έως τις 15 Απριλίου.

Ένα ακόμη ζήτημα που είναι σε εκκρεμότητα είναι η φορολογική μεταχείριση των funds που θα αγοράσουν τα δάνεια. Τα ξένα funds ζητούν ουσιαστικά την εξαίρεσή τους από τον φόρο μεταβίβασης, στην περίπτωση που προχωρήσουν σε αγορές μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Αυτό η ελληνική κυβέρνηση το απορρίπτει. Σε κάθε περίπτωση η πώληση δανείων δεν είναι προτεραιότητα ειδικά στα στεγαστικά δάνεια όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η εκχώρηση της διαχείρισης στις ξένες εταιρείες και λιγότερο η πώληση.

Αλλά ακόμα και για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες στο πλαίσιο αδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης που θα πρέπει να διευθετηθούν με τους θεσμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider